Petak, Srpanj 3, 2020

U posljednje vrijeme mnogo se u javnom prostoru govori o sustavu regionalne i lokalne samouprave, odnosno o hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Jedinice regionalne i lokalne samouprave uglavnom su kao sustav na udaru kritika koje možemo čuti uglavnom od političara. Jedni govore da treba ukinuti županije i veliki broj općina, drugi da ih treba ostaviti kakve jesu. Jedni govore da je ovakav sustav preskup i neodrživ, a drugi opet da ga treba financijski ojačati, odnosno iz Državnog proračuna spustiti novce na lokalne razine.

Uz kritike i polemike takve naravi politika i društveni život te sve pozitivne stvari koje se događaju na lokalnim razinama na margini su društvenih događanja i medija i zbog drugih stvari. Uglavnom se u novinama i na televiziji o lokalnoj politici mogu čuti samo vijesti vezane uz afere i kriminal lokalnih šerifa. To treba promijeniti.

Bloglasnik je kao blog zamišljen kao jedan od instrumenata da se negativna percepcija koju ljudi imaju o politici na lokalnim razinama promijeni i razbije. Na primjer, ako je neki župan ili gradonačelnik zlorabio svoj položaj to ne mora značiti da su svi župani ili gradonačelnici lopovi.

Smatramo da se na lokalnim razinama događa puno više pozitivnih stvari koje se od pojedinačnih slučajeva i afera teško mogu probiti do građana i koje zasjene sve ono lijepo što se svakodnevno događa u našim županijama, gradovima i općinama. Zašto ne govoriti o izgradnji dječjih igrališta, nogostupa ili kolnika, opremanju bolnica i škola, otvaranju gospodarskih zona, čistom okolišu i zdravom životu. Daleko od toga da i na lokalnoj razini nema politike, ponekad i politiziranja što će imati svoje mjesto i na ovom blogu, no ono neće biti glavna niša ovog bloga.

Ono što nas blogere vodi u ovom svemu i ono što želimo postići uz to da promijenimo percepciju javnosti je i potaknuti lokalne uprave i dužnosnike da budu što bolji u svom poslu.

Život na lokalnoj sredini je možda i najvažniji i zato ga učinimo lijepim i ugodnim.