Besplatne udžbenike najesen dobiva 22.385 učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji

0
252

Na inicijativu župana Blaženka Bobana u utorak je u dvorani Županije u Domu za starije i nemoćne osobe na Zenti održan radni sastanak s gradonačelnicima gradova i načelnicima općina Splitsko-dalmatinske županije. Prva tema dnevnog reda bila je nabavka školskih udžbenika u osnovnim školama kojima je osnivač županija, pri čemu je župan izvjestio da je nabava provedena, postupak je završen te sada još samo treba potpisati ugovor s izdavačem te distribuirati udžbenike. ‘Sva djeca od 1. do 8. razreda će dobiti komplet udžbenike u svim osnovnim školama kojima je osnivač SDŽ. Ono što vi, ako hoćete ili možete, skupa s roditeljima ili drugačije kupiti radne bilježnice i slično. Ako nađete prijateljsku školu u Slavoniji ili Lici, moj je prijedlog da im donirate polovne knjige’, kazao je župan.

Što se tiče nabavke školskih udžbenika, županija je dobila 192 ponude, a očekuje se da će prvi udžbenici u školama biti već sredinom srpnja. Udžbenike dobivaju svi učenici OŠ čiji je osnivač SDŽ, a riječ je o 22.385 učenika.

Na sastanku je izvješteno i da će nastava u osnovnim školama u SDŽ umjesto 3. rujna početi 10. rujna.

Sastanku s gradonačelnicima i načelnicima nazočio je i ministar državne imovine Goran Marić, koji im je prezentirao novi Zakon o o upravljanju državnom imovinom. Naime, novim Zakonom se omogućava da se domovi zdravlja, škole, bolnice, vrtići i druge ustanove te parkovi, igrališta, tržnice, groblja, vatrogasni i društvenih domovi i druge nekretnine koje su trenutno u državnom vlasništvu jednostavno upišu u vlasništvo jedinica lokalne i regionalne samouprave. Propisuje se i mogućnost raspolaganja nekretninama u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave u svrhu provođenja stambenog zbrinjavanja i društveno poticajne stanogradnje. a predviđa se i da se jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave nadoknadi iznos koji su temeljem pravomoćnih sudskih presuda isplatile fizičkim osobama kao naknadu za zemljište oduzeto za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a koje je postalo vlasništvo Republike Hrvatske.

‘Imamo ovakve sastanke sa svim županijama na području države, ali Splitsko-dalmatinska županija je specifična jer je najveća, a i Ministarstvo ima najviše neriješenih predmeta na području ove županije. Prezentirao sam novi Zakon koji je na snagu stupio prije tjedan dana i sve mogućnosti koje on nosi jedinicama lokalne samouprave. Ovakvi sastanci koriste više nego stotine dopisa i telefonskih poziva, jer se na licu mjesta riješe mnogi predmeti’, kazao je ministar Marić i najavio ažurno rješavanje svih predmeta koje gradonačelnici i načelnici dostave u Ministarstvo.

Čelnici jedinica lokalne samouprave ne kriju oduševljenje ovim zakonom i mogućnostima koje pruža za razvoj gradovima i općinama. Ponavljam, zakon je pripreman godinu dana i za to vrijeme bio potpuno otvoren svim sudionicima, stručnoj i široj javnosti. Prihvatili smo sve suvisle amandmane, ovaj zakon nije stranački, ideološki niti zakon interesnih skupina, već je istinski reformski zakon od nacionalnog interesa. Tako su ga svi shvatili i tako ćemo ga i koristiti.- zaključio je Marić. Istaknuo je da mu je želja riješiti sve problematične predmete na području cijele države u sljedeće dvije do tri godine. Naglasio je da se radi o tisućama nekretnina u vrijednosti nekoliko milijardi kuna.

Ministar Marić je na današnjem sastanku s dogradonačelnikom Splita Ninom Velom potpisao ugovor o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za područje Karepovca. (Splitsko-dalmatinska županija)

Nema komentara

Komentiraj