Čistoća Dubrovnik prva pruža cjeloviti sustav pametnog upravljanja otpadom

0
424

Dubrovačka tvrtka Čistoća nastavlja s ulaganjima u sustave pametnog upravljanja otpadom i na taj način postala je prva tvrtka u Hrvatskoj koja je u cijelosti implementirala ovaj sustav na čak osam najfrekventnijih gradskih lokacija.
Riječ je o pametnim spremnicima naziva BigBelly i SmartBelly, u naravi dvostrukoj stanici  za prikupljanje sitnog i selektivnog otpada na javnim površinama sa GPS odašiljačem i softverom pomoću kojeg u realnom vremenu šalje signal o popunjenosti spremnika  i obavijesti kada ih je potrebno isprazniti. Uz to posjeduje video snimač s integriranim senzorima za temperaturu, vlažnost i tlak zraka, za mjerenje CO, NO2, te za mjerenje razine svjetla i buke.

BigBelly koristi se za miješani sitni otpad, dok se SmartBelly koristi za selektivni otpad – ambalažu od plastike ili metala.

Zahvaljujući integriranoj preši, Bigbelly spremnik ima 5 do 7 puta veći kapacitet od uobičajenih spremnika što ovaj „veliki trbuh“ čini pravim rješenjem za pretrpane košarice koje je u vrijeme turističke sezone bilo potrebno prazniti i do 9 puta dnevno.

Ovaj dvojac svojom jednostavnošću i inovativnošću zasigurno će građane i turiste poticati na  odvajanje otpada, aktivnost sve važniju i sve presudniju za održavanje čistog i zdravog okoliša.
Čistoća u suradnji s Hrvatskim Telekomom, a u sklopu inicijative uspostave pametnih gradova, postavljenjem pametnih spremnika na užem gradskom području,  Dubrovnik svrstava u sam vrh svjetskih gradova koji na pametna način uz pomoć najsuvremenije tehnologije podiže kvalitetu življenja i svijest o važnosti odvajanja otpada na javnim prostorima.

Nema komentara

Komentiraj