Na području Primorsko-goranske županije u ovoj godini zaposleno 5.500 sezonskih radnika

0
148

U prvih osam mjeseci ove godine na području Primorsko-goranske županije bilo je zaposleno 5.500 sezonaca, čime se PGŽ svrstala na treće mjesto među hrvatskim županijama po broju sezonskih radnika, istaknuto je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ. Prema riječima Željka Markovića, v.d. predstojnika regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje taj broj realno je sigurno i veći jer je evidencija obuhvatila samo one radnike su imali zasnovan sezonski radni odnos, a ne primjerice ugovor na određeno vrijeme.

Uspoređujući s ranijim godinama uočen je trend pada sezonske radne snage iz područja PGŽ dok se uvećava udio sezonaca iz drugih dijelova RH, dominantno iz Slavonije, koji su primjerice u  ovoj godini činili čak 60 posto od ukupnog broja uposlenih sezonskih radnika. Naveden je također i podatak kako je Zavod uspostavio suradnju s austrijskom Zavodom za zapošljavanje iz regije Tirol koji traže kvalificiranu radnu snagu za svoj hotelsko-turistički sektor tijekom zimske sezone,  čime se našim radnicima otvaraju vrata zapošljavanja  tijekom većeg dijela godine.

Na sjednici GSV-a bila je i tema o ženama na upravljačkim pozicijama gdje je uvodno rečeno da smo, promatrajući na razini države, po strukturi žena na rukovodećim funkcijama u EU prosjeku, a ako se promatra samo kategorija poduzetnica u RH ih je 37 posto dok ih je u EU manje, 34,4 posto. Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar naglasila je kako PGŽ ima veći udio žena u upravljačkim strukturama od prosjeka ostalih županija. Navela je da je među 11 pročelnika 7 žena, dok je upravnim tijelima PGŽ zaposleno 64 posto žena. (pgz.hr)

Nema komentara

Komentiraj