Splitsko-dalmatinska županija: Potpisano prvih 33 ugovora s korisnicima programa ‘Tu je tvoj dom’

0
210

Danas je u dvorani županijske Skupštine na Zenti upriličeno potpisivanje prvih 33 ugovora s korisnicima programa “Tu je tvoj dom”, programa demografskih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području SDŽ.

Splitsko-dalmatinska županija prva je županija u Republici Hrvatskoj koja na ovaj način  pomaže mladim obiteljima iz ruralnih područja izgraditi vlastiti dom i ostati svoj na svome.

Župan Boban je u uvodnoj riječi kazao da je svoj mandat župana postavio upravo na ovakve temelje, čvrstu i konkretnu pomoć mladim obiteljima iz rubnih, ruralnih područja naše Županije, jer bi demografska obnova trebala biti prioritet svim razinama vlasti u cijeloj Republici Hrvatskoj.

-Ostali smo ugodno iznenađeni kada smo vidjeli preko 200 pristiglih prijava  na raspisani natječaj. Ovo su mjere koje me izuzetno vesele i kao župana najveće hrvatske županije jer nam je cilj vratiti život u zagorski dio naše županije. Lani smo sufinancirali predškolski odgoj u produženom boravku, omogućili smo i besplatne udžbenike za sve naše osnovnoškolce. Obje spomenute mjere Vlada Republike Hrvatske preuzela je od nas pa se nekako slijedom okolnosti  nadam da bi mogli preuzeti i ovu mjeru koju danas predstavljamo. Današnja 33 potpisnika ugovora  zajedno imaju 80 djece. Ukupno njih 146 od danas može započeti sa rješavanjem svog stambenog pitanja. Prilikom odlučivanja vodili smo računa da to budu obitelji s više djece, oni koji nemaju adekvatnih stambenih uvjeta. Od 33 potpisnika ugovora, 22 obitelji započinju sa izgradnjom kuće, 5 obitelji dograđuje vlastiti dom jer su u određenom trenutku zastali sa izgradnjom kuće zbog manjka financijskih sredstava, a njih 6 vršiti će rekonstrukciju već postojećih starih kuća u dalmatinskoj zagori. Ono što želim posebno naglasiti je da ovaj natječaj nije završen, on se nastavlja i dalje. U ovoj godini biti će otvoren sve do 1. studenoga. Trebat će nam dva mjeseca da zatvorimo financijsku konstrukciju za ovu godinu i od 1. siječnja 2020. ponovno se raspisuje natječaj za ovu namjenu. Sada već mogu kazati da će trajanje ovog natječaja pratiti i trajanje mog mandata na mjestu župana. U ovom prvom natječaju bilo je ljudi koji su također ispunjavali uvjete, ali su ostali van natječaja. To naglašavam jer smo morali voditi računa o cjelovitosti dalmatinske zagore. U gotovo svim općinama podijelili smo barem jednoj ili dvije obitelji sredstva koja se odnose na izgradnju vlastitog doma, vodeći računa o ravnomjernom razvoju naše županije. Sredstva će se toršiti potpuno transparentno, uz nadzor županijskog Povjerenstva, a iskreno se nadam da će se, nakon moga razgovora s čelnicima jedinica lokalnih samouprava, i drugi načelnici gradonačelnici uključiti u ovaj projekt, kao što su to već najavili  u Cisti Provo i Lovreću- kazao je župan, te je zahvalio medijima koji su od početka davali veliki značaj ovom županijskom projektu.

Marina Plešnar iz Naklica nam je, nakon potpisivanja Ugovora, kazala: -Meni osobno ovaj natječaj bio je izuzetno jednostavan. Sve što je bilo potrebno nalazilo se na tri do četiri papira koja je trebalo ispuniti, isprintati, ovjeriti izjavu kod javnog bilježnika i poslati na županijsku adresu. Odlukom povjerenstva dodijeljeno mi je 85 tisuća kuna za početak izgradnje obiteljske kuće u Naklicama. Suprug i ja svjesni smo da ovo nisu dostatna sredstva za izgradnju obiteljske kuće, ali svakako je riječ o financijskoj pomoći koja puno znači i koja daje određen vjetar u leđa mladim obiteljima za formiranje vlastitog doma. Stoga smo jako zahvalni Županiji i županu na ovako konkretnoj pomoći.

Mladi Josip Jelović iz Gale kod sinjskog Otoka je također oduševljen što će mu ova sredstva omogućiti konačno preseljenje u novi dom: – Zahvaljujem županiji na dodijeljenim sredstvima. Riječ je o kući sa čijom izgradnjom sam započeo prije dvije godine, tako da će 110 tisuća kuna koliko mi je dodijeljeno svakako olakšati i u konačnici ubrzati cijeli postupak izgradnje kako bi u što skorije vrijeme kao obitelj preselili u novi dom.

U sklopu ovoga projekta, Županija će također sufinancirati kupnju POS-ovih stanova u ruralnim područjima, kao što je već donesena odluka za buduće vlasnike stanova u POS-ovoj zgradi na području grada Vrlike. (Splitsko-dalmatinska županija)

Nema komentara

Komentiraj