U sklopu Godine svetog Vlaha znanstveni skup o 600. godina od ukidanja ropstva

0
156
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i generalni vikar Dubrovačke biskupijen don Petar Palić povodom Međunarodnog znanstvenog skupa “Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima” održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili program Skupa te još jednom istaknuli njegovu važnost.

Prvi dio znanstvenog skupa nosi naziv “Maritrija – svjedočenje vjere, bitna oznaka kršćanskog identiteta”, dok je drugi dio posvećen obljetnici šest stoljeća od povijesne odluke Dubrovačke republike o ukiadanju ropstva. Taj dio skupa nazvan je “Dubrovačka odluka o ograničenju ropstva iz 1416. godine – 600 godina poslije”.

Gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako ovaj Međunarodni znanstveni skup spaja bogatu prošlost Dubrovnika i Dubrovačke Republike s izazovima sadašnjosti te kako Dubrovnik i danas s ponosom može reći da je Grad budućnosti.

„Ovim skupom pružila nam se prilika da malo dublje zagrebemo u prošlost i pronađemo srž onoga što čini simbiozu jednog vjerskog i jednog svjetovnog Dubrovnika. Odluka tadašnjeg Senata bila je jedna od prvih takvih u svijetu, a rezultat je zajedničke odluke Senata i Crkve”, kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić ističući kako je pitanje migranata i trgovine ljudima nešto što i dan danas ugrožava temelje modernog i slobodnog društva te da se nada kako će ovaj Skup upravo u prošlosti pronaći odgovori na suvremene oblike mučeništva.

Biskup Mate Uzinić istaknuo je kako se Međunarodni znanstvenim skupom “Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima” nastavlja obilježavanje godine svetog Vlaha te kako će se skupom osvijetliti dvije dimenzije – dimenzija mučeništva i dimenzija ropstva.

Don Petar Palić u ime organizacijskog odbora Međunarodnog skupa kazao je kako su obje cjeline koje pokriva i o kojima raspravlja skup na žalost aktualne i danas te da svi s nestrpljenjem očekuju zaključke koje će iznjedriti ovaj skup.

Međunarodni znanstveni skup “Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima” organiziraju Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a održat će se 21. i 22. listopada u dvorani Ivana Pavla II. (dubrovnik.hr)

Nema komentara

Komentiraj