Zaštita pomorskih dobara Splitsko-dalmatinske županije

0
88

Jedan od najznačajnijih projekata za budućnost Splitsko-Dalmatinske županije je projekt „Pomorsko je dobro» koji se vodi s ciljem odgovornijeg upravljanja pomorskim dobrima kao i njihovom zaštitom i očuvanjem. Osmišljavanjem i realizacijom ovog projekta, Splitsko-dalmatinska županija napravila je veliki iskorak – uvođenje online digitalnog registra s pretraživačem svih koncesija i koncesijskih odobrenja za gospodarsko korištenje pomorskog dobra uz mogućnost online prijave njihove eventualne zloporabe ili nezakonite devastacije. Prema podacima Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinska županija, dodijelila je 50 koncesija na rok od 10 do 20 godina od čega se 49 odnosi na plaže, dok je istodobno dodijeljeno preko 1.200 raznih koncesijskih odobrenja. U projektu “Pomorsko je dobro” sudjeluju sve pomorske jedinice lokalne samouprave područja županije – 22 grada i 10 općina – dostavom podataka o koncesijskim odobrenjima koja su u njihovoj nadležnosti.

Web stranica projekta “Pomorsko je dobro” koncipirana je informativno i edukativno s ciljem prevencije i pravodobnog sprječavanja eventualnih devastacija, kao i zloupotreba koncesija i koncesijskih odobrenja zbog čega su u prošlosti stvoreni ogromni problemi i negativna slika javnosti o cjelokupnom upravljanju pomorskim dobrom na području Splitsko-dalmatinske županije. Na novoj mrežnoj stranici projekta mogu se pronaći odgovori na pitanja što je to pomorsko dobro, kako se određuju granice pomorskog dobra, kako prijaviti devastaciju pomorskog dobra, što je koncesija, koja je razlika između koncesije i koncesijskog odobrenja te što je sve potrebno za dobivanje koncesijskog odobrenja. Ovaj projekt od velikog značaja je za budućnost cijele županije, a posebno priobalja koje već godinama pati od devastacije od strane nezakonitih korisnika.

Više o Splitsko-dalmatinskoj županiji pročitajte na poveznici: https://www.jutarnji.hr/native/buducnost-hrvatske/splitsko-dalmatinska/9266720/

Nema komentara

Komentiraj