Župan Flego održao koordinaciju načelnika istarskih općina

0
198

Istarski župan Valter Flego danas je, u Pazinu, održao koordinaciju s načelnicima Istarske županije na kojoj su predstavljeni projekti od županijskog značaja, a u koje se istarske općine mogu uključiti. Na koordinaciji se govorilo o novoj Općoj bolnici Pula, Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, projektu unapređenja cestovnih biciklističkih prometnica te razvojnom projektu Ekoregije/Bioregije Istra.

Župan Flego istaknuo je kako želi i otvoren je za maksimalnu suradnju sa svim predstavnicima lokalne samouprave u istri, bez obzira na stranačku pripadnost. „Naš prioritet jesu zajednički projekti i u tom smislu želim ojačati suradnju Županije i općina, realizirati projekte od interesa za sve istarske građane te na taj način razvijati svaki dio Županije“, istaknuo je istarski župan dodavši kako je Istarska županija na tom putu partner svih općina.

Sastanku s načelnicima prisustvovali su zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, ovlaštenik župana Valerio Drandić, direktor ŽCGO Kaštijun Darko Višnjić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam nada Prodan Mraković, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić te direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić, koji su ujedno održali i prezentacije županijskih strateških projekata.

Cjelovitu informaciju o stanju radova na Općoj bolnici Pula dao je ovlaštenik istarskog župana Valerio Drandić, rekavši kako radovi napreduju željenom dinamikom te kako se s Ministarstvom financija i Ministarstvom zdravstva trenutno dogovara izdavanje državnih jamstava za kredit HBOR-a zbog smanjenja kamate. Također, započeti su i pregovori s ERSTE bankom za smanjenje kamatne stope. Takvi, poboljšani uvjeti kreditiranja, rekao je Drandić, utjecat će i na smanjenje financijskih obveza istarskih gradova i općina u smislu izdvajanja za Bolnicu.

Direktor ŽCGO Kaštijun Darko Višnić načelnicima je objasnio rad budućeg centra te parametre koji će utjecati na cijenu troškova prerade otpada, dok je župan Flego istaknuo kako se trenutno radi na definiranju potencijalnih nedostataka nakon čega će započeti funkcioniranje Kaštijuna koji je trenutno u probnoj fazi rada.

Pročelnici Prodan Mraković i Zidarić prezentirali su dokument „Smjernice za unapređenje cestovnih biciklističkih prometnica u Istri“, koji je izradila Istarska razvojna turistička agencija, te pregled biciklističkih staza na državnim cestama u Županiji, a čiji je cilj dodatni razvoj cikloturizma u Istri. Kako bi se povećala sigurnost biciklista, od istarskih općina traže se sugestije o kritičnim dionicama te alternativnim pravcima koji bi se komunicirali svim dionicima u turizmu.

Razvojni projekt Istra EKO/BIO regija predstavio je direktor AZRRI-ja Merlić koji je istaknuo kako se radi o dugoročnom projektu čiji je cilj stvaranje dodane vrijednosti istre kao destinacije, ali i kvalitetnije zdravlje istarskih građana. Kako je rekao direktor Merlić, radi se o trendu u današnjoj Europi s kojim moramo ići u korak, a koji će zasigurno u bliskoj budućnosti postati i jedan od značajnih motiva dolaska gostiju.

Na samom kraju, istarski župan pozvao je sve istarske načelnike da se uključe u navedene projekte naglasivši kako su europski fondovi velika šansa za financiranje istih. „Vjerujem da sve izazove koji se pred nama nađu možemo zajednički savladati ukoliko surađujemo te ukoliko smo otvoreni za rješavanje problema“, zaključio je župan Flego.

Nema komentara

Komentiraj