Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća u Hrvatskoj po korištenju zelene energije

Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća je u Hrvatskoj po korištenju zelene energije, a ulaganja u izvore obnovljive energije odlučila je privući izmjenama Prostornog plana. Naime, u drugim županijama su ta ulaganja ograničena na snagu od jednog megavata, što znači da ako želite izgraditi bioelektranu snage pet megavata za svaki megavat prolazite istu proceduru, a to oduzima i vrijeme i novac. Zato je Bjelovarsko-bilogorska županija ograničenje postavila na 20 megavata i to su investitori prepoznali i pozdravili.

Da je ta odluka bila dobra najbolje se vidi na rezultatima – otvorena je bioelektrana vrijedna 250 milijuna kuna u Grubišnom Polju i prva geotermalna elektrana u Cigleni pored Bjelovara. Priča o bioelektrani je još zanimljivija kada se uzme u obzir da je riječ o ideji povratnika iz Francuske Laurenta Sesse koji se u Hrvatsku doselio 1996. godine. On radi za francuski ekološki investicijski fond, a elektrana u Grubišnom Polju, koja je počela s radom krajem veljače ove godine, koristi drvnu sječku od koje proizvodi struju za HEP. Cijeli projekt je pripreman sedam godine, a očekuje se da će zahvaljujući njemu posao dobiti 50-ak osoba s područja Grubišnog Polja. Prva hrvatska geotermalna elektrana u pogon je puštena krajem 2018. godine, a nalazi se u selu Ciglena pokraj Bjelovara. Investitor je turska kompanija MB Holding, a vrijednost investicije oko 35 milijuna eura. Tako se u geotermalnoj elektranu Velika Ciglena od pare i tople vode proizvodi električna energija. Čelni ljudi Bjelovarsko-bilogorske županije i u budućnosti namjeravaju podržati sve vezano uz obnovljive izvore energije.

Više o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pročitajte na poveznici: https://www.jutarnji.hr/native/buducnost-hrvatske/bjelovarsko-bilogorska/9265679/

Nema komentara

Komentiraj