Dan starijih osoba u Međimurju: župan Posavec obišao umirovljenike u Čakovcu i Prelogu

0
110

Na starijima svijet opstaje, a na mladima ostaje! Zaključak je to Međunarodnog dana starijih osoba, koji je na nekoliko lokacija proslavljen i u Međimurskoj županiji. 30. rujna proglašen je Rezolucijom UN –a prije 26 godina, kao podsjetnik doprinosa osoba treće životne dobi u izgradnji našeg društva, na njihovu mudrost i iskustvo, kao senzibilizaciju javnosti za potrebe osoba u odmakloj dobi te zaštitu zdravlja starijih osoba. Sa svrhom senzibilizacije, već se nekoliko dana u Domu za starije i nemoćne Čakovec obilježava ovaj za njih vrijedan datum, koji je svoju završnu svečanost imao upravo danas, kada im je u goste stigao i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ovo je samo jedna od prilika kada posjećujemo zlatnu generaciju i s njima se veselimo, a pritom im nastojimo olakšati svakodnevne brige i boljke. Smatram da je to najbolje učiniti na jednoj od dviju lokacija na kojima su smješten u gradu Čakovcu, svake godine posjećujemo jednu te im pokazujemo da smo njihov oslonac i aktivni sudionik njihova života. Osluškujući potrebe i probleme starijih osoba, potpora smo njihovim aktivnostima, te im u skladu s mogućnostima u suradnji s udrugama umirovljenika pomažemo u sufinanciranju prijevoza, druženja, književnih večeri, susreta, obilježavanju 50. odnosno 60. godišnjice braka kako bi im barem malo uljepšali umirovljeničke dane. Iako skromno, uvijek dostojanstveno i s poštovanjem prema našim starijima“, objasnio je međimurski župan Posavec te zahvalio ravnateljici Štefici Martinez na domaćinstvu i ove godine.

Recitacijom, literarnim radovima i pjesmom zbora umirovljenici idu „Rukom pod rukom“

Ravnateljica pak je uz čestitke i pohvale naglasila kako se štićenici rado uključuju u organizirane radionice od literarnih, glumačkih i pjevačkih, pa sve do stvaralačkih, te da su u svemu sjajni. „Uz to što im je ovdje organizirano slobodno vrijeme, koje im nudi kreativnost i zabavu, ima još važnosti institucionalizacije. Naime postoji potreba za domovima, jer se ponekad u obitelji bez obzira na volju i trud ne može pružiti adekvatna skrb, posebice zdravstvena, kao što je ovdje“, objasnila je, a korisnici doma samo potvrdili, pjesmom zbora, recitacijom i literarnim radovima. Zboraši su pritom naglasili suradnju s Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida na projektu „Rukom pod ruku“, a rezultat njihova rada četiri su izvedene pjesme uz profesoricu Jasminu Malek – Križanec. Svečanost je autorskom pjesmom upotpunila zaposlenica Doma Karmen Žilavec, dok je svoju literarnu osviještenost ponovo pokazala korisnica Marija Biščević vodeći sve kroz program. Uz župana i ravnateljici, ovoj svečanosti prisustvovali su Sonja Tošić – Grlač iz UO za društvene djelatnosti Međimurske županije, te Zvonko Golub, predsjednik upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec.

Svoj dan proslavili su i u Prelogu

Uz prigodno slavlje u Domu za starije i nemoćne Čakovec, svečano je bilo i u Prelogu gdje je Udruga umirovljenika Grada Preloga, koja broji više od 1000 članova obilježila 70 obljetnicu osnutka i djelovanja, te pritom održala svečanu sjednicu. Istoj su se uz župana odazvali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednica Matice umirovljenika Međimurske županije Nada Lovrec, Jožef Pfeifer, predsjednik Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, te mnogi uzvanici iz javnog i društvenog života Grada Preloga. Nakon sjednice za sve članove udruge i njihove podupiratelje pripremljen je domjenak i druženje uz prigodan program. (međimurska županija)

Nema komentara

Komentiraj