Dobri projekti iz Osječko-baranjske županije: proširuju se dječju vrtići, a poduzetnicima početnicima krediti s 0 posto kamata

0
185

Iz Osječko-baranjske županije u posljednje vrijeme stižu uglavnom dobre i pozitivne vijesti. Istok Hrvatske pod vodstvom župana Ivana Anušića doživljava uzlet, a pozitivni pomaci vidljivi su na svim poljima od podizanja gospodarstva do unapređenja školstva i kvalitete zdravstvenog sustava. Tako je ovih dana došla vijest o dogradnji dječjeg vrtića u općini Darda, ali i vijest da Osječko-baranjska županija prva i jedina u EU omogućava kredite s nula posto kamata za poduzetnike početnike.

Dogradnja Dječjeg vrtića u Dardi

Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstva Europske unije za dogradnju dječjeg vrtića “Radost” u Dardi potpisan je u travnju prošle godine, a danas (9. rujna 2019. godine) svečano je otvorena nova zgrada ove predškolske ustanove. Riječ je o projektu kojim se rješava problem nedostatka kapaciteta dječjeg vrtića prema trenutnim potrebama ove baranjske općine. Naime, do sada je vrtić polazilo stotinjak najmlađih stanovnika Darde, i to u pet odgojnih skupina, što znači da je prema pedagoškom standardu popunjenost bila čak 140 posto, a na smještaj u vrtiću čekalo je oko 40 mališana.

Simboličnim presijecanjem vrpce novu zgradu Dječjeg vrtića „Radost“ otvorili su saborski zastupnik Domagoj Mikulić kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te zamjenik Osječko-baranjskog župana Goran Ivanović.

Ukupna vrijednost projekta dogradnje dječjeg vrtića “Radost” iznosila je 11.440.837,48 kuna, od čega su nepovratna sredstva Europske unije 9.724.711,85 kuna. Ostatak sredstva osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok Općina Darda sudjeluje sa samo tri posto. Projektom je na postojeću zgradu dječjeg vrtića dograđena nova zgrada sa 1.500 četvornih metara unutarnjeg prostora.

– Darda se nekoliko godine bori s nedostatkom prostora za dječicu, a uistinu sam sretan što ih imamo za razliku od drugih mjesta. Povećanje broja djece je rezultat i našeg rada u zadnjih 10-ak godina, odnosno odobravanja subvencija za placeve, kuće i drugih mjera zbog kojih su se doselile mlade obitelji, što nam je i bio cilj. Danas otvoreni dječji vrtić je završen prije mjesec dana i dobio je uporabnu dozvolu. U njemu je 150 dječice, sve je novo i prekrasno izgleda, pa smo danas zaista zadovoljni – rekao je općinski načelnik Anto Vukoje.

Zamjenik župana Goran Ivanović istaknuo je kako se demografija ne može popraviti sama od sebe nego se mora stvoriti preduvjete i infrastrukturu koja će biti tomu u prilog. To čini i Vlada RH, pa između ostalog kroz Program ruralnog razvoja financira izgradnju 500 dječjih vrtića, od kojih se 18 gradi na prostoru Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija jedina u EU omogućava kredite s nula posto kamata za poduzetnike početnike

Ugovore o suradnji u provedbi dva programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak za kreditiranje poduzetnika potpisali su danas, 5. rujna 2019. godine, zamjenik župana Goran Ivanović i predstavnici devet poslovnih banaka koje djeluju na području Osječko-baranjske županije (Agram banka d.d., Erste&Steiermärkische bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., KentBank d.d., OTP banka Hrvatska d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Slatinska banka d.d., Zagrebačka banka d.d. i Addiko banka d.d.). Ukupni kreditni potencijal iznosi 90 milijuna kuna, a zahvaljujući subvencijama Osječko-baranjske županije kamatna stopa za većinu krajnjih korisnika kredita – čak i za poduzetnike početnike – bit će nula posto, odnosno u pojedinim vrstama kredita do 0,8 posto. Ove kredite s rokom otplate 12-14 godina mogu koristiti trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove koje ulažu na području Županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu. Projekt traje do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala.

– Osječko-baranjska županija je u srpnju ove godine potpisala ugovor o suradnji s HBOR-om za program „Investicije privatnog sektora“ za koji je osiguran kreditni potencijal od 50 milijuna kuna i program „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ s osiguranih 40 milijuna kuna. Danas je Županija potpisala ugovor s devet poslovnih banaka kako bi omogućili korisnicima da ove programe mogu realizirati u suradnji sa svojim poslovnim bankama, gdje će imati iste uvjete kreditiranja koje nudi i HBOR. Posebnost ovog projekta je u tomu što je, na uvjete koje je ponudio HBOR, Osječko-baranjska županija dodatno osigurala sredstva kojima će subvencionirati kamatu s dva postotna poena. To konkretno znači da će za kredite mladih, žena i početnika kamata za sve korisnike biti nula posto, a za drugi program kamata će se kretati u rasponu od 0 posto do 0,8 posto – kazala je Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

Naglasila je kako će Županija u suradnji s bankama kroz ovaj kreditni aranžman omogućiti poduzetnicima ishođenje kreditnih sredstava po izuzetno povoljnim uvjetima te na taj način dati dodatni poticaj gospodarstvu Osječko-baranjske županije. – Ovi kreditni aranžmani su trenutno najpovoljniji na hrvatskom bankarskom tržištu, a Osječko-baranjska županija je jedina institucija u Republici Hrvatskoj koja može ponuditi poduzetnicima kredite s nula posto kamata. U županijskom proračunu za subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita osigurano je 1,5 milijuna kuna, no sredstva će prema potrebi biti i povećana, ovisno o  brzini plasmana osiguranog kreditnog potencijala od 90 milijuna kuna – istaknula je pročelnica Katavić-Milardović.

Zamjenik župana Goran Ivanović rekao je da se i na ovaj način ostvaruju smjernice koje je zacrtao Ivan Anušić prilikom izbora za župana Osječko-baranjske županije. – Najvažnija smjernica u radu vezana je uz podizanje gospodarstva, no to nije moguće bez investicija, kojih ne može biti bez kreditnih linija. HBOR je s ova dva programa dao do znanja da želi pomoći poduzetništvo mladih i ostalih poduzetnika koji žele poslovati u Slavoniji, a uz subvencije Županije prvi put u povijesti većina kredita bit će s kamatom od nula posto. Na taj način poduzetnici s kreditima u vrijednosti od 200.000 kuna do dva, odnosno četiri, pa i više milijuna kuna mogu pokrenuti posao, Županija je jasno pokazala koji su nam cilj i perspektiva, a sada je na poduzetnicima da realiziraju ponuđeno – poručio je Ivanović. (obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj