Grad Karlovac u pet godina samo za vrtiće izdvojio preko 80 milijuna kuna

0
75

Grad Karlovac zadnjih nekoliko godina bilježi pad nezaposlenosti, a upravo je samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta jedan od imperativa u radu gradske uprave. Samo za poticanje poljoprivrede i poduzetništva u 2018. osigurano je više od 5 milijuna vlastitih sredstava, a novim pravilnicima koji su upravo u proceduri javnog savjetovanja, predlažu se dodatne olakšice za mlade poduzetnike i poljoprivrednike

Posljednjih nekoliko godina puno se govori o demografiji kao gorućem problemu Republike Hrvatske. S problemom demografije, odnosno smanjenjem nataliteta susreće se gotovo svaki grad pa tako i Karlovac. Demografiju je pogrešno tumačiti kao zaseban problem, kao problem koji se rješava isključivo materijalnim davanjima. Demografija je način na koji promišljamo zapravo način na koji stvaramo poticajno i zdravo okruženje za razvoj mladog čovjeka, za osnivanje obitelji.

Kada razmišljamo o poticanju demografije, zapravo mislimo na mlade ljudi koji kreću u svijet odraslih. Za to im je potreban prvenstveno posao. Grad Karlovac zadnjih nekoliko godina bilježi pad nezaposlenosti. Tako je 2007. godine broj nezaposlenih iznosio 4612 , a krajem 2018. taj broj iznosio je 1908 nezaposlenih osoba. Poticanje samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta jedan su od imperativa Grada Karlovca. Samo za poticanje poljoprivrede i poduzetništva u 2018. osigurano je više od 5 milijuna vlastitih sredstava, a novim pravilnicima koji su upravo u proceduri javnog savjetovanja, predlažu se dodatne olakšice za mlade poduzetnike i poljoprivrednike, odnosno da im se prizna 80 posto ulaganja umjesto dosadašnjih 70 posto. Ubrzana je i procedura dodjela potpora koji će se odsada rješavati po redoslijedu zaprimanja. Uz to, Grad Karlovac jedan je od rijetkih gradova rekordera u izdavanju građevinskih dozvola što je još jedan korak ka bržem investiranju, a samim time i otvaranju novih radnih mjesta.

Kako bi se mladi odlučili na osnivanje obitelji svakako su im važni i egzistencijalni uvjeti poput  stanova, kuća, mjesta u kojima će živjeti. Grad Karlovac prvi je u Republici Hrvatskoj uveo sufinanciranje ugradnje vodomjera i kalorimetra, kao rješenja za kvalitetnije življenje. Do sada su dodijeljena 223 stana, a kupljeno je njih 134 + 2 kuće. Grad Karlovac također osigurava i sredstva za pomoć u sufinanciranju kredita za mlade.

Ono za što uvijek vežemo demografiju svakako su djeca i vrtići. Grad Karlovac grad je prijatelj djece od 2007. godine i svakom godinom to i dokazuje. Unatrag pet godina u vrtićke objekte uloženo je preko 80 milijuna kuna. Trenutno je u fazi izgradnje i vrtić Mahićno na ruralnom području grada, čija bi se izgradnja trebala financirati EU sredstvima. Grad Karlovac kontinuirano ulaže u osnovne škole kroz poticanje svih oblika energetske učinkovitosti, ali i kroz razne programe za učenike poput produženog boravka, jednosmjenskog rada, rada s darovitim učenicima, Školski obrok za svako dijete…

U Karlovcu mladi kvalitetno mogu provoditi svoje slobodne vrijeme uživajući u prirodi, inače Karlovac je prvi grad u Europi po zelenim površinama po stanovniku, jedan od najbiciklističkijih gradova u Hrvatskoj te prvi grad u našoj zemlji po broju rukometnih dvorana po stanovniku. Karlovac krasi prvo registrirano riječno kupalište Foginovo te prvi slatkovodni akvarij na ovim prostorima Aquatika.

Demografiju gotovo uvijek promatramo kroz mlade, ali demografska slika su i sve one aktivnosti koje činimo za zrelije generacije, poput u Karlovcu prvog dnevnog boravka, prvog socijalnog programa u RH, božićnica za umirovljenike, Kluba umirovljenika te ulaganja u zdravstveni sustav i domove za starije i nemoćne. Grad Karlovac demografske mjere stvara svakodnevno koncentrirajući se na aktivnosti stvaranja klime ugodnog življenja – grada susreta. (Grad Karlovac)

Nema komentara

Komentiraj