Na istoku Hrvatske zasukali rukave i posvetili se poslu: uređuju stanove za liječnike, povlače sredstva za poduzetnike, obrazuju nezaposlene

0
2624

Tjedan u tijeku u Osječko-baranjskoj županiji protječe uobičajeno u radnoj atmosferi. Slavonci na istoku Hrvatske, točnije u Osječko-baranjskoj županiji, u poslijednje su vrijeme ozbiljno zasukali rukave i posvetili se poslu. Pod vodstvom župana Anušića pokreću se novi razni projekti, povlače se sredstva iz fondova i radi se na poboljšanju uvjeta u zdravstvu i tržištu rada.

U nastavku donosimo pregled nekih novosti iz Osječko-baranjske županije:

Osječko-baranjska županija povukla 230 milijuna kuna preko HAMAG-BICRO-a

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) danas, 16. listopada 2018. godine, u prostorijama HGK Županijske komore Osijek organizirala je informativno-­edukativni susret sa slavonskim poduzetnicima, komu je nazočio i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Time je nastavljen niz susreta čiji je cilj povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova, ali i povećanje razine informiranosti i angažiranosti slavonskih poduzetnika u prijavljivanju na otvorene pozive za financiranje preko ove Agencije. Nazočnim poduzetnicima predstavljene su mogućnosti financiranja i poticanja gospodarstva Slavonije i Baranje iz sredstava EU fondova, upozoreno je na što trebaju pripaziti prilikom izrade projektne prijave i tijekom provedbe projekta, a poseban naglasak bio je na aktualnim ESIF Mikro i Malim zajmovima za poljoprivrednike.

“Osječko-baranjska županija je kroz fondove koje provodi HAMAG-BICRO do sada povukla 230 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od ukupno 830 milijuna kuna koliko je na raspolaganju za regiju Slavonija, čime smo vrlo zadovoljni. Županija konstantno pomaže poduzetnicima te zajednički sudjelujemo u europskim projektima, što ćemo i nastaviti, a tomu će doprinijeti i ova konferencija na kojoj će se raspraviti o otvorenim pitanjima” rekao je župan Anušić.

Član Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija, rekao je da HAMAG-BICRO u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede želi da se hrvatski poljoprivrednici zadužuju po uvjetima kao i u drugim zemljama Europske unije.

Osječko-baranjska županija obnavlja stanove za liječnike u Baranji

Sva radna mjesta liječnika u ambulantama Doma zdravlja Beli Manastir su popunjena, a pet liječnika je na specijalizaciji, no kao i na drugim područjima Hrvatske postoji stalna mogućnost njihova odlaska. Osječko-baranjska županija stoga u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti nastoji osigurati što bolje uvjete za njihov rad i život u Baranji, a time i primjerenu primarnu zdravstvenu zaštitu za sve stanovnike ovog područja. U tom cilju na raspolaganju Domu zdravlja Beli Manastir su i stanovi za liječnike.

Na poziv ravnatelja Doma zdravlja dr. Žarka Zelića danas, 16. listopada 2018. godine, župan Ivan Anušić je boravio u Belom Manastiru te se uvjerio u tijek sanacije četiri stambene zgrade sa osam stanova koji su u vlasništvu Doma zdravlja. Kako ističe Zelić, u svibnju je zatražen stručan pregled stanova te su utvrđena znatna oštećenja na fasadi, dotrajala hidroizolacija, raslojavanje zidova, otpadanje žbuke i keramike, truljenje parketa, vlažni zidovi, a to je naravno negativno utjecalo na uvjete života i zdravlje stanara. Uz pomoć Županije pokrenut je postupak sanacije stanova, i to u dvije faze od kojih je prva u tijeku.

“Osječko-baranjska županija nastoji osigurati besprijekorno funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite, a u tom cilju važno je i stanje stanova u kojima žive liječnici. Podržali smo sanaciju tih stanova u Belom Manastiru jer su kvalitetniji uvjeti života dodatni razlog za ostanak na području Baranje. Obilaskom gradilišta uvjerili smo se da su stanovi u ranijem razdoblju loše rađeni, pa ćemo ih sada kvalitetno obnoviti”, rekao je župan Anušić.

Županija financira ECDL edukaciju za još 15 nezaposlenih osoba

Zamjenik župana Goran Ivanović i ravnatelj Zavoda za informatiku Osijek Dražen Tomić 15. listopada 2018. godine potpisali su Ugovor o ECDL edukaciji, u vrijednosti 37.500,00 kuna. Edukaciju će provoditi Zavod za informatiku za 15 nezaposlenih osoba, a popis polaznika utvrđuje Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U edukaciju su uključeni literatura, ECDL indeks i polaganje sedam ispita po programima za stjecanje osnovne ECDL diplome, a novost u ovom Programu je i financiranje troškova prijevoza svih sudionika, za što je sredstva osigurala Osječko-baranjska županija.

“Ono što nas raduje jest da velik dio polaznika nakon edukacije nađe posao, a naša je želja da ljudi pronađu posao u Hrvatskoj, u Osječko-baranjskoj županiji. Upravo zato Osječko-baranjska županija podržava ove programe, a vidjet ćemo postoji li mogućnost da ova sredstva budu još veća te da veći broj polaznika uključimo u ovaj program”, rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

Nema komentara

Komentiraj