Navodnjavanje Slavonije: Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija kreću u projektiranje i gradnju 14 sustava navodnjavanja

0
480

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su danas (6. travnja 2018. godine) Ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za sustave navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije u 2018. godini. Ugovor se odnosi na 14 sustava navodnjavanja, ukupne vrijednosti 4.587.500,04 kuna, s time da Županija kao naručitelj osigurava 917.500,04 kuna (20 %), a Hrvatske vode 3.670.000,00 kuna (80 %).

“Ovim ugovorom regulira se financiranje 39 stavki izrade projektne dokumentacije i ostalih akata koji prate postupak izgradnje 14 sustava navodnjavanja. Sustavi navodnjavanja su strateški projekti i najviši prioritet Osječko-baranjske županije jer predstavljaju resurs koji će u budućnosti biti nezaobilazan uvjet u poljoprivrednoj proizvodnji. Zato im pridajemo puno pozornosti i novca te smatramo da je to jedini smjer da se što veće površine opreme tim sustavima”, rekao je župan Anušić te naglasio kako je suradnja Županije s Hrvatskim vodama izuzetno dobra. Hrvatske vode pomažu niz vrijednih projekata na području Županije i s time se nastavlja jer će ti projekti u realizaciji vrijediti stotine milijuna kuna. Sve započete projekte župan Anušić namjerava realizirati u aktualnom mandatu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potvrđuje da su sustavi navodnjavanja dobar put za povlačenje novca iz fondova Europske unije.

“Još uvijek ne možemo reći koliko će točno koštati ovih 18 projekata za koje se radi projektna dokumentacija, no riječ je o stotinama milijuna kuna. Pred nama su osobito četiri projekta; Poljoprivredni institut Osijek, Mala šuma – Veliki vrt, Krndija i područje Dalja sa ukupno 1.750 hektara i ukupne vrijednosti 135 milijuna kuna. Izgradnja tih projekata financirat će se 85 posto iz europskih sredstava, a 15 posto iz državnog proračuna, a nakon izgradnje bit će predani na upravljanje Osječko-baranjskoj županiji. Zato naglašavam da treba projektirati i graditi sustave, a istovremeno pozvati poljoprivrednike na korištenje sustava navodnjavanja”, poručio je Đuroković. (obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj