Osječko-baranjska županija ulaže u uređenje ruralnih prostora i istraživačke projekte u poljoprivredi

0
183

Šest ugovora vrijednih 630.000 kuna potpisao je u srijedu, 13. prosinca 2017. godine, župan Ivan Anušića s predstavnicima pet općina i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Ugovori o potporama za uređenje ruralnog prostora odnose se na pokriće opravdanih troškova izvršenih ulaganja za izgradnju otresnica i poljskih putova te ukupno iznose 467.000,00 kuna.

Potpisali su ih zamjenik načelnika Ivan Žeravica za Općinu Čepin (vrijednost ugovora je 200.000,00 kuna), zamjenik načelnika Vinko Sičaja za Općinu Satnica Đakovačka (27.000,00 kuna), načelnik Srećko Vuković za Općinu Bizovac (76.000,00 kuna), načelnik Zlatko Pinjuh za Općinu Čeminac (100.000,00 kuna) te načelnica Marijana Junušić za Općinu Ernestinovo (64.000,00 kuna).

Ugovor o dodjeli potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u vrijednosti 165.000,00 kuna potpisali su župan Ivan Anušić i dekan prof. dr. sc. Jurislav Babić. Ugovor se odnosi na 11 projekata, i to na istraživanje prerade ljekovitog bilja, proizvodnje vina i rakija od meda, primjenu bezglutenskih žitarica u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda i modificiranih brašna, komercijalno iskorištenje krutog otpada iz proizvodnje vina, utjecaj dimljenja na koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) u slavonskoj kobasici, pakiranje jabuka u modificiranoj atmosferi i iskorištenje ostatka nakon prerade jabuka, proizvodnju hladno prešanog ulja preradom raznih uljarica i stabilizacija ulja prirodnim antioksidansima, inovativni eko-koncept iskorištavanja tropa grožđa, zaštitu izvornosti i autentičnosti meda uljane repice kroz određivanje mikro i makro elemenata, karakterizaciju matične mliječi te istraživanje Poliamina kao markera tolerancije suše kod pšenice.

“U Hrvatskoj se za znanost i istraživanje izdvaja samo 0,8 posto BDP-a, što je višestruko manje nego u mnogim državama EU i što svakako treba povećati, a na tom tragu je i i današnje potpisivanje ugovora s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. Prehrambeno-tehnološki fakultet i Poljoprivredni fakultet Osijek su ključni za razvoj Osječko-baranjske županije jer su usmjereni na djelatnosti koje su važne za našu županiju. Uz poticanje istraživačkog rada, Županija će u narednom razdoblju još intenzivnije poticati sva znanstvena istraživanja i unapređenja proizvodnje na poljoprivrednim površinama, kako bi na svim fakultetima odradili što više projekata”, rekao je župan Ivan Anušić nakon potpisivanja ugovora na kojima je zahvalio dekan Babić, kao i svi predstavnici općina jer im je za razvoj općine važna i izgradnja komunalne infrastrukture. (Obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj