Otvoren 16. Festival Dani slavonske šume u Našicama

0
120

Mjesto na kojem se mora biti druge subote u rujnu, i tako već nekoliko godina, našički je gradski park, iza dvorca obitelji Pejačević – mjesto održavanja središnjeg dijela tradicionalne turističke, gospodarske, kulturne, ekološke, znanstvene, gastronomske, zabavno-rekreativne i sportske manifestacije, festivala Dani slavonske šume.

Šesnaesto izdanje manifestacije sadržajem je bilo vrlo slično svim ranije održanim i nekoliko tisuća okupljenih sudionika i posjetitelja uživalo je u bogatoj i raznovrsnoj ponudi kojom je predstavljena tradicijska i gospodarska baština našičkog kraja i Slavonije, a sve je bilo začinjeno raznim natjecanjima, dobrim zalogajem, ali i neizostavnim druženjem i zabavom. Festival je dio i lokalne specifičnosti i tradicije, ali i kotačić razvoja turizma u Našicama. Organizatori manifestacije su Grad Našice, Uprava šume, Ogranak Matice hrvatske i Turistička zajednica.

Okupljene je pozdravio župan dr.sc. Vladimir Šišljagić koji je podsjetio na bogatu našičku gospodarsku i kulturnu baštinu, kao i na raznovrsnu ponudu festivala. Župan Šišljagić otvorio je i jubilarni, deseti Sajam našičkih obrtnika i gostiju, izrazivši zadovoljstvo radom obrtnika. Istaknuo je da će se osobno zauzimati za provođenje politika koje će pridonijeti razvoju obrtništva te da se za obrtnike moraju stvoriti sve mogućnosti da razviju i ostvare svoje projekte, kao i rješenja koja će im olakšati poslovanje. U gradskom parku moglo se uživati i u ponudi Sajma proizvoda i usluga ruralne Slavonije, izložbama, degustacijama, natjecanjima, prikazu aktivnosti brojnih našičkih udruga i gastronomskoj ponudi. Bilo je tu čobanca, graha, kotlovine, delicija s roštilja, ali i slanih i slatkih kolača iz domaće kuhinje te domaćeg vina, rakije i sokova.

Osim natjecanja u potezanju konopa i vatrogasnog natjecanja, održano je atraktivno natjecanje šumarskih radnika sjekača u pet disciplina na kojem su prezentirali zavidnu spretnost i znanje te priuštili gledateljima pravi šumarski spektakl. Šumarski radnici natjecali su se u disciplinama okretanje vodilice, kombinirani prerez, točni prerez na podlozi, podsijecanje stabla ili zasjek te definitivni prerez stabla. (Osječko-baranjska županija)

Nema komentara

Komentiraj