Ova baranjska općina nastavlja uspješno realizirati projekte: EU sredstvima do novog i uređenog središta naselja

0
229

U Dardi su 18. rujna 2017. godine počeli radovi na uređenju središta ovog naselja, čija je vrijednost 25,8 milijuna kuna. Novac je osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Općina sufinancira samo tri posto. Radove izvodi zajednica ponuditelja – građevinske tvrtke Gravia, Gradnja i Osijek-Koteks. To je ujedno početak provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a financira se iz fondova EU-a. Svečanom početku radova nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

“Za godinu dana središte Darde dobit će sasvim novi izgled. Projektom je predviđeno uređenje prometnica, izgradnja tri kružna toka, nove pješačke i biciklističke staze, parkirališna mjesta, javna rasvjeta, oborinska odvodnja, kolnici koji su na razini nižoj od dosadašnje. Na ovu obnovu središta Darde dugo čekamo jer je kroz naselje donedavno prolazila državna cesta D7 i njome veliki broj teških kamiona. Ovim projektom sigurno će se poboljšati uvjeti života, a stići ćemo i ostala hrvatska mjesta koja nisu bila pogođena ratom”, kaže načelnik Općine Darda Anto Vukoje.

Ministrica Gabrijela Žalac rekla je kako projekt znači početak provedbe mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), namijenjenog ratom pogođenim područjima za koja je osigurano 120 milijuna eura u europskom Fondu za regionalni razvoj, a pridonijet će poboljšanju kvalitete življenja.

“Postoji interes za proširenje ovog programa na još neke gradove i općine u Hrvatskoj, ali prije nego program bude proširen, moramo pokazati rezultate prilikom izvedbe već odobrenih projekata”, kazala je ministrica Žalac.

Župan Anušić rekao je kako Osječko-baranjska županija podupire sve razvojne projekte, a ujedno koordinira aktivnosti između jedinica lokalne samouprave i resornih ministarstava. Pohvalio je rad Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, naglasivši kako je za vrijeme cijelog mandata SDP-ove Vlade za komunalne projekte u Osječko-baranjsku županiju došlo 17 milijuna kuna, a za manje od godinu dana mandata ministrice Žalac 17,5 milijuna kuna.

“Natječaji kasne jer se prošle četiri godine nije ništa radilo, a sada su se počeli raspisivati. Imamo spremne projekte. Stalno koordiniramo aktivnosti s ministarstvom i zahvaljujući toj suradnji očekujemo realizaciju mnogih projekata u županiji”, istaknuo je Anušić i dodao da očekuje i ulaganje od dodatnih pet milijuna kuna za ubrzanje izgradnje Centra za autizam u Osijeku. (obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj