Podiže se kvaliteta turističke ponude na istoku Hrvatske: prekrasni baranjski dvorac uskoro postaje multifunkcionalni centar

Po turističkim rezultatima Općina Bilje izrasla je među vodeće destinacije hrvatskog kontinentalnog turizma, a po ukupnim komunalnim i društvenim aktivnostima svakako je među najuspješnijim jedinicama lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji. Općinska uprava na čelu s načelnikom Željkom Cickajem i sada provodi ili priprema niz projekata, a nastoji ih realizirati u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, pa je danas, 13. rujna 2017. godine, u Bilju održan radni sastavak načelnika Cickaja i župana Ivana Anušića te njihovih suradnika. Na dnevnom redu je bilo čak 12 tema, a prva je bila otkup dvorca Eugena Savojskog u Bilju.

Županija je zajedno s Općinom Bilje ostvarila pravo prvokupa ovog tristogodišnjeg dvorca, koji je u vlasništvu i posjedu Hrvatskih šuma d.o.o., Zagreb, želi od njega stvoriti multifunkcionalni prostor s bogatim turističkim, znanstveno-nastavnim i prirodoslovnim sadržajem, a što bi značajno podiglo turističku ponudu čitave slavonsko-baranjske regije. Županija i Općina su suglasne oko otkupa i ukupnog razvoja, no problem je nastao zbog Nadzornog odbora Hrvatskih šuma koji treba donijeti konačnu odluku, i to što prije (do kraja rujna) kako bi se projekt mogao nominirati i realizirati u sklopu Urbane aglomeracije Osijek, što će narednih dana pokušati ubrzati župan Anušić.

“Općina Bilje je među vodećima općinama u kontinentalnom turizmu i takav razvoj treba nastaviti jer, kao i u cijeloj Baranji, za to postoji ogroman potencijal. Osječko-baranjska županija stoga potiče izgradnju turističke infrastrukture i smještajnih kapaciteta, po čemu je Općina Bilje sa više od 400 ležaja i tendencijom daljnjeg povećanja kapaciteta već iznimno zapažena. Županija će pomagati sve projekte koji doprinose razvoju potencijala, a koji sada nisu dovoljno iskorišteni”, kazao je župan.

Župan je potvrdio da je zatražio da se ubrza izgradnja nastavno-sportske dvorane u Lugu, pa je dogovoren novi rok za njen završetak (kraj ove godine umjesto u travnju 2018. godine). Isto tako žurno će se tražiti rješenje za dogradnju blagovaonice u Osnovnoj školi u Bilju kako bi topli obrok mogli primjereno koristiti učenici u produženom boravku, a od Nove godine i ostali učenici u sklopu županijskog projekta besplatne prehrane.

Po uzoru na Bilje i Vardarac, uskoro slijedi uređenje centra Luga, a intervencija župana očekuje se i oko osiguranja prometne signalizacije u Bilju. Naime, općinska uprava predlaže da se na glavnoj prometnici u Bilju (iz smjera Darde) postave ograničenja brzine (semafori s automatskih zaustavljanjem vozila u slučaju prekoračenja dozvoljene brzine) kako bi se osigurala veća sigurnost pješaka, osobito učenika.

Usklađivanjem programa izgradnje biciklističkih staza na području Županije s Općinom Bilje te sufinanciranjem, Županija će pomoći i nastavak gradnje biciklističke staze do Kopačeva te osvjetljavanje staze od Osijeka do Bilja. Suradnja se nastavlja i na projektu Stara Drava, iznimnog sportsko – rekreacijskog projekta.

“Izgradnja sustava kanalizacije provodi se i u Općini Bilje, no nakon temeljnih radova često nastaje niz problema zbog previda projektanata ili nedovršenih radova na kolnicima i prometnicama”, požalio se Cickaj, a župan najavio kako će organizirati sastanak predstavnika Bilja, ali i drugih općina koje se susreću s istim problemom, sa čelnicima Hrvatskih voda koje su do sada ignorirale pritužbe općina.

Načelnik Cickaj pokazao je županu Anušiću osam projekata koje je općina nominirala za sredstava europskih fondova, a na kraju sastanka otvorena su pitanja suzbijanja komaraca i zbrinjavanja pasa lutalica.

“Ove godine nije bilo uobičajeno puno komaraca, no oni su veliki problem koji se mora sustavno i stručno rješavati. Nedopustivo je da svaka općina radi zasebno jer je to besmisleno zbog velike migracije komaraca. Uskoro ćemo održati koordinaciju svih načelnika i gradonačelnika u Županiji te dogovoriti zajednički pristup suzbijanju komaraca. Ujedno ćemo dogovoriti potporu resornog ministarstva od koga je prošlih godina traženo oko 30 milijuna kuna, no sredstva nisu odobrena”, kazao je župan Anušić.

U skladu s novim zakonom te uz suradnju Županije, gradova i općina rješavat će se i zbrinjavanja pasa lutalica. (obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj