U Osječko-baranjskoj županiji se novim projektom rješava još jedan prometni problem

0
643

U Osječko-baranjskoj županiji se u posljednje vrijeme realiziraju razni projekti pomoću kojih se rješavaju brojna pitanja koja godinama čekaju na odgovore. Kako na području zdravstva, školstva i svih ostalih područja, dolaskom na mjesto župana Ivan Anušić i Osječko-baranjska županija zajedno sa ostalim javnim institucijama su krenuli i u rješavanje otvorenih prometnih problema na području te županije. Tako je krajem godine u najvećoj slavonskoj općini, u Čepinu, župan Anušić otvorio novi kružni tok. Danas je već započet novi projekt i to svečanim uvođenjem radova za početak izgradnje obilaznice u mjestu Petrijevci. To je, kako se navodi, projekt od velikog značaja za to mjesto jer će se njegovom realizacijom ukloniti tranzitni promet kroz mjesto, a što će značiti manje buke i štetnih emisija opasnih za stanovnike te veću sigurnost u prometu.

Prezentacijom projekta u prostorijama DVD-a Petrijevci i svečanim uvođenjem u posao izvođača radova danas, 5. veljače 2019. godine, označen je početak izgradnje obilaznice Petrijevci, naselja s 2.500 stanovnika kroz koje svakoga dana prolazi više od 5.000 vozila, s tim da na 2,5 kilometra glavne prometnice kroz selo ima čak osam oštrih zavoja. Ugovoreni rok za završetak radova je 14 mjeseci, a od tada će glavna ulica kroz Petrijevaca napokon biti bez tranzitnog prometa, bit će manje buke i štetnih emisija opasnih za zdravlje mještana, a dakako sigurnost sudionika u prometu u naselju, kao i stanovnika bit će daleko veća nego sada.

Uvođenje u posao počelo je prezentacijom projekta Obilaznice Petrijevci. Potom je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić predao projektnu dokumentaciju Zoranu Škoriću, predsjedniku Uprave Osijek-Koteksa d.d. Osijek, tvrtke koja će zajedno s tvrtkom Gravia d.o.o. Osijek izvoditi radove ukupne vrijednosti 70,53 milijun kuna. Od toga iznosa 56,94 milijuna kuna (85 %) su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a ostatak su sredstava Hrvatskih cesta.

Uz ostale uzvanike, svečanosti su nazočili državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.

“Izgradnjom obilaznice napokon će se riješiti dugogodišnji problem Petrijevaca i njegovih mještana zbog prometa koji je stalno povećavao, a znamo koliko je bitna sigurnost u prometu. Kada vidimo ovaj i druge aktualne projekte, mislim da možemo bit zadovoljni cestogradnjom na području naše županije i Hrvatske, a želim istaknuti da upravo završava natječaj za izvođače radova i nastavak izgradnje Koridora Vc kroz Baranju do mađarske granice, Nastavlja se i niz drugih projekata, od obilaznice Osijeka do ostalih, a sve su to projekti Hrvatskih cesta, resornog ministarstva i Vlade Republike Hrvatske. Zato nam je osobito drago da smo danas ovdje i da počinje izgradnja petrijevačke obilaznice”, rekao je danas župan Ivan Anušić. (obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj