U Varaždinskoj županiji konstituiran Savjet za zdravlje

0
471

Svjetski dan zdravlja će u Varaždinskoj županiji biti obilježen u srijedu, 11. travnja, stručnim skupom pod nazivom „Zdravlje za sve – kako reducirati nejednakosti u zdravlju“.

Najavljeno je to danas, 6. travnja, na konstituirajućoj sjednici Savjeta za zdravlje Varaždinske županije koji ima novu predsjednicu, mr. sc. Irenu Stipešević Rakamarić, specijalisticu javnog zdravstva i zamjenicu ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo.

Na sjednici su bili zamjenik župana Robert Vugrin i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, a članovi Savjeta su dosadašnja predsjednica dr. med. Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med. Andrija Golub, dr. med. Igor Breški, dr. med. Martina Jerbić Cecelja, dr. med. Ivica Škvorc, dipl. med. techn. Damir Poljak, mr. pharm. Slavka Blaško, dipl. sanitarni ing. Marin Bosilj, mag. oec. Mladen Smoljanec i dr. med. Sandra Golubić.

Zamjenik župana Vugrin je članovima Savjeta poželio uspješan rad te istaknuo važnost preventivne zdravstvene zaštite te osiguravanja jednakomjerne dostupnosti kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi na svim razinama i prema svim skupinama stanovništva, što je na tragu ovogodišnjeg slogana Svjetskog dana zdravlja „Zdravlje za sve“.

Članovi Savjeta raspravljali su o prijedlogu Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije za razdoblje do 2020. godine, kao i o izradi prijedloga Operativnog plana aktivnosti za 2018. godinu.

– Savjet za zdravlje planira raditi na novoj slici zdravlja Varaždinske županije, koja je temelj za planiranje zdravstvene zaštite u petogodišnjem razdoblju. Više članova je istaknulo potrebu planiranja gerontološke zaštite s obzirom na starenje stanovništva i povećanje zdravstvenih potreba u tom smislu, pa bi u tom smjeru išla revizija županijskih javnozdravstvenih prioriteta. Također, donesen je zaključak o potrebi održavanja redovnih i tematskih sjednica Savjeta za zdravlje. Dvije teme o kojima ćemo raspravljati, a koje su proizašle iz današnje rasprave, potrebe su bolničke zdravstvene zaštite, a uz to i zaštita zdravlja osoba starije životne dobi. Savjet će po potrebi na sjednice pozvati i druge stručnjake iz područja o kojima će se raspravljati s ciljem donošenja što kvalitetnijih prijedloga Varaždinskoj županiji – istaknula je mr. sc. Stipešević Rakamarić.

Najavila je stručni skup „Zdravlje za sve“ povodom Svjetskog dana zdravlja, koji organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.
U Županijskoj palači u Varaždinu će 11. travnja s početkom u 10 sati biti održana tri predavanja, a uz to će biti predstavljeni primjeri dobre prakse.

Mr. sc. Stipešević Rakamarić će održati predavanje pod nazivom „Zdravlje za sve: Socijalne determinante zdravlja i nejednakosti u zdravlju – kako ih adresirati“, nutricionistica Mirjana Matulić i kineziolog Slaven Krtalić iz HZJZ-a će govoriti o temi „Živjeti zdravo: Provođenje pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u osnovnim školama“, a o „Sigurnosti hrane – HACCP u školama“ predavanje će održati mr. sc. Tomislav Hrupački iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Predstavljena će biti četiri primjera dobre prakse. Projekt „Srcem i znanjem do zdravlja“ će predstaviti Karmen Kokot, dipl. ing. prehrambene tehnologije i prof. mentor, a „Super zdravi doručak – moj najbolji izbor“ Davor Hrastić, također dipl. ing. prehrambene tehnologije i prof. mentor. O projektu osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva će govoriti Livia Faić iz AZRA-e, a o kratkim lancima opskrbe hranom dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Nema komentara

Komentiraj