Uspješna obiteljska ruralna priča iz Virovitičko-podravske županije

0
117

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović u pratnji ravnateljice VIDRA-e Emine Kovač te njene zamjenice Nede Martić, posjetio je poljoprivrednom gospodarstvu „Darko“ iz Novog Kusonja i uvjerili se kako uz dobru suradnju starijih i mladih snaga te uz pomoć EU fondova poljoprivredna gospodarstva mogu napredovati.

Poljoprivredno gospodarstvo odnosno poljoprivredni obrt „Darko“ ima četiri člana. To su, vlasnik Darko Vukelić, njegova supruga i dva sina u dobi od 20 i 22 godine koji bez zadrške i punim snagama pridonose razvoju gospodarstva uz istovremeno obavljanje svih zahtijevanih dnevnih aktivnosti koje se moraju obaviti na gospodarstvu. Kada imamo u vidu da je riječ o zbrinjavanju 40 muznih krava, onda nam je jasno i koja je učestalost i težina tih poslova. Naime, gospodarstvo pored farme muznih krava obrađuje i 60 ha zemlje. Proizvodnja mlijeka po kravi kreće se od 25-30 litara. Gospodarstvo je opremljeno i sa modernom poljoprivrednom mehanizacijom koja je dobrim dijelom obnovljena ili pojačana iz prvog natječaja operacije 4.1.1. iz Mjera Ruralnog razvoja na koje su aplicirali i za koju očekuju povrat sredstava.

Oba sina koji imaju poljoprivrednu edukaciju odnosno završeno srednjoškolsko obrazovanje te imaju namjeru nastaviti ono što su roditelji započeli i proširiti veličinu gospodarstva razvijajući se u sektoru mljekarstva, koliko im to mogućnosti dobivanja zemljišta budu dozvoljavale. Problem dobivanja kvalitetnog zemljišta te njegovo okrupnjavanje je problem koji očekuju riješiti uz pomoć službi koje vode brigu o pravednoj raspodjeli državnog zemljišta. To bi bio uvjet kako sinovi ne bi morali razmišljati o odlasku nego o novim ulaganjima i stvaranjem uvjeta za osnivanjem svojih obitelji u Novom Kusonju.

Župan Igor Andrović obavezao se da će razmotriti situaciju sa zemljištem, a ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač je pozvala oba sina u VIDRA-u kako bi razmotrili sve kriterije oko prijave na nove natječaje iz Mjera Ruralnog razvoja. (www.ravidra.hr)

Nema komentara

Komentiraj