Velika ulaganja Hrvatskih voda u Osječko-baranjsku županiju – u sljedeće 4 godine čak 2,3 milijardi kuna

0
273

Čak 2,3 milijarde kuna uložit će Hrvatske vode u razdoblju 2018.-2022. godine na području Osječko-baranjske županije, a od toga već za ovu godinu ugovoreno je ulaganje 206,38 milijuna kuna u niz projekta.

Kako bi upoznali javnost s investicijama značajnim za cijelu Županiju o tomu su u utorak (23. travnja 2018. godine) na konferenciji za novinare govorili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek Željko Kovačević. Ujedno su Zoran Đuroković i direktor Vodovod Osijeka d.o.o. Ivan Jukić potpisali Ugovor o sufinanciranju vodnih građevina na području grada Osijeka, vrijedan 4,85 milijuna kuna, pa je na konferenciji bio i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić koji je zahvalio Hrvatskim vodama i Županiji na korektnoj suradnji u projektima.

“Riječ o projektima koji su provedbeno i financijski izuzetno veliki i zahtjevni, pa smo odlučili informirati javnost o benefitima koje donose i rokovima u kojima će se realizirati, a svi projekti bit će završeni kraja 2022. godine. Ukupna vrijednost ulaganja je takva da će sigurno generirati nove gospodarske aktivnosti i nova radna mjesta, što je za naše područje posebno važno. Naglašavam da Osječko-baranjske županija i Hrvatske vode sagledaju Županiju kao jedinstvenu cjelinu i ravnomjerno razvijamo sve općine i gradove, pa projekte svih jedinica lokalne samouprave sagledavamo i potpomažemo na isti način. Dokaz tomu je i ulaganje u sedam aglomeracija koji obuhvaćaju praktično sve općine i gradove”, rekao je župan Anušić.

Zoran Đuroković je dodao kako se značajan dio investicija financira iz fondova Europske unije, što je velika prednost i odgovornost za ukupni rezultat ulaganja. Ponovio je kako se ranije ulagalo u sustave zaštite od poplava, a sada se na području Osječko-baranjske županije radi nadogradnja s projektima zaštite prirode i stavljanja tih resursa na korištenje građanima, što omogućava novi razvoj gospodarstva, turističke sadržaje i ponudu. – Uz sustave navodnjavanja i velike infrastrukturne projekte ne zanemarujemo ni ulaganja u sadašnju infrastrukturu, a to potvrđuje i ugovor između Hrvatskih voda i Vodovoda Osijek vrijedan šest milijuna kuna, a kojim pomažemo rekonstrukciju kanalizacijske mreže na području Grada Osijeka (osobito na križanju Trpimirove i Drinske ulice). Znamo da se radovi izvode i na obaloutvrdi na desnoj obali Drave u Osijeku, što će Osijeku dati prepoznatljiv izgled grada na Dravi sa najdužom šetnicom u Hrvatskoj – kazao je Đuroković.

Sredstva koja će ove godine uložiti Hrvatske vode namijenjena su za projekte zaštite voda, vodoopskrbu, navodnjavanje, vodoopskrbu i odvodnju (sredstva EU) te zaštitu od štetnog djelovanja na području Osječko-baranjske županije, a za te namjene do 2022. godine uložit će 2.303.048.050,00 kuna, od čega je 1.275.000.000,00 kuna za vodoopskrbu i odvodnju. (obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj