Virovitičko-podravska županija će dobiti hostel kakvog nema nigdje od Zagreba do Osijeka, hostel „Dravska priča“ upoznaje posjetitelje s bogatim životinjskim i biljnim svijetom na istoku zemlje

0
685

Samo tristotinjak metara od rijeke Drave od te „zelene kraljice Europe“, u miru i tišini, gdje se čuje cvrkut ptica i „treptaj leptirovih krila, ali u ovo doba godine i rika jelena, smjestila se Noskovačka Dubrava, maleno mjesto u općini Čađavica, mjesto u kojem će od 1. listopada, vrata otvoriti jedini hostel od Zagreba do Osijeka, ali i jedini takve vrste u Hrvatskoj.

Naime, od 1. listopada, vrata će otvoriti Informativno edukativni centar – hostel „Dravska priča“, hostel Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, koji će biti jedinstven u nas, jer je tematski uređen kao – „prirodna baština“.

U njemu će vas tako dočekati suvenirnica, „svijet sova“, “kutak leptira“, „ptičja pjevaonica“… U njemu ćete moći upoznati dravske vile i vilenjake, po noći promatrati zvijezde i mliječnu stazu, dvogledom „loviti“ jelene i srne ili ugledati orla štekavca, po poučnoj stazi stići do obližnje rijeke Drave, ili pak vidjeti „što je to hotel za kukce“ i naravno još puno toga o čemu će vam više moći kazati ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

Obišli smo „Dravsku priču“ i ekskluzivno vam donosimo fotografije iz budućeg hostela i njegovog okruženja, koji će biti jedinstven u Hrvatskoj, hostel u kojem ćete moći doznati sve o biljnom i životinjskom svijetu ovog dijela Hrvatske i Virovitičko-podravskoj županiji.

Inače, objekt Informativno-edukativnog centra koji je bio u derutnom stanju, u sklopu kojeg se nalazi i Područna škola Noskovci, obnavljao se od 2012. godine u tri faze i to sredstvima Svjetske banke, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Virovitičko-podravske županije, a u najnovije vrijeme sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te sredstvima iz IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska i danas predstavlja prekrasno obnovljeno zdanje, dokaz kako u Virovitičko-podravskoj županiji brinu o svojoj kulturnoj baštini. Naime, upravo je Virovitičko-podravska županija europskim sredstvima obnovila Kuriju Janković u Kapela Dvoru koja je postala Hotel, a u budućnosti će obnoviti i Dvorac Janković u Suhopolju… (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Više fotografija pogledajte na vpz.hr

Nema komentara

Komentiraj