Virovitičko-podravska županija: Završen projekt reciklažnog dvorišta u Pitomači

0
75

– Trebalo nam je pripremiti projekt za reciklažno dvorište u Pitomači, i zato danas, kada je završna konferencija, zahvaljujem se razvojnoj agenciji VIDRA-i, kao i ravnateljici Emini Kovač, na odrađenom poslu – naglasio je načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, na završnoj konferenciji projekta kojim je ova općina, kao prva u Virovitičko-podravskoj županiji dobila reciklažno dvorište.

Projekt je to težak 4.162.377,59 kuna, sufinanciran je sredstvima Europske unije, a zanimljivo, Općina Pitomača je, svojih sredstava izdvojila samo 122.000,00 kuna. Ovo je sjajan primjer financiranja europskim sredstvima.

– Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili smo 3,5 milijuna kuna, a od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodatnih 600 tisuća kuna. Općina Pitomača iz svog je Proračuna za reciklažno dvorište izdvojila tek 122 tisuće kuna. Ovo je prvo reciklažno dvorište u našoj županiji i izuzetno smo ponosni da smo ovaj projekt uspješno završili – istaknuo je načelnik Grgačić.

Uz njega, na završnoj konferenciji, između ostalim, bio je i Danijel Petković, predstavnici VIDRA-e, Tajana Bukovšak i Danijel Bosanca, kao i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije, Zorica Hegedušić…

Izgradnja reciklažnog dvorišta obuhvaćala je izvedbu prilaza s glavne prometnice, izgradnju ograde s ulaznim vratima, zgrade za osoblje, vagu nosivosti 30 t i 300 kg, nadstrešnice s prešom i prostorom za balirani otpad, nabavu kontejnerske opreme reciklažnog dvorišta te uređenje prometno manipulativne površine i prateće infrastrukture. Reciklažno dvorište se prostire na površini od 3000 kvadratnih metara, a radove na uređenju istog izvela je tvrtka Bistra d.o.o. iz Đurđevca, dok je stručni nadzor provela tvrtka 2T j.d.o.o. iz Pitomače. Nositelj projekta je Općina Pitomača.

Reciklažno dvorište je opremljeno raznovrsnom opremom pogodnom za prihvat različitih vrsta otpadnih materijala, ovisno o njegovom agregatnom stanju, veličini, gustoći i drugim svojstvima, kao što su: papir i karton, plastika, staklo, valovita ljepenka, drvo, aluminijske i željezne limenke, crni metali, obojeni metali, plastična ambalaža, ‘’zeleni otpad’’, elektronički otpad, kućanski aparati (bijela tehnika), dijelovi autokaroserija, ambalaže od pesticida, akumulatori, baterije, motorna ulja, ambalaže i filtri motornih ulja, stari lijekovi, kozmetički preparati, kiseline, kemikalije, miješani glomazni otpad, otpadne gume, odjeća, obuća, fluorescentne, cijevi, štedne sijalice i dr. (Virovitičko-podravska županija)

Nema komentara

Komentiraj