Zdravstvo na istoku Hrvatske napreduje; nove sale i ordinacije u osječkom Domu zdravlja i KBC-u

Na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Osijek u petak je u rad puštena i druga sala za kateterizaciju, u ovom trenutku najbolje opremljena operacijska saai tog tipa u Hrvatskoj.

O tome što za KBC Osijek znači nova sala za kateterizaciju srca govori i podatak da se u jedinoj postojećoj do sada godišnje obavljalo od 2500 do 3000 koronarografija. Od toga je trećina intervencija s postavljanjem stenta, a petina intervencija u akutnom infarktu miokarda. Zbog činjenice da su do sada imali samo jednu salu, posljednjih nekoliko godina medicinski timovi radili su u dvije smjene, pa i subotom, a dnevno se u sali našlo od 12 do 14 pacijenata.

– S ponosom možemo reći da se ove sale ne bi postidjele ni bolnice u SAD-u ili Londonu. Kod nas dominira akutna patologija, a prema službenom izvješću HZZO-a, prošle smo godine bili na prvom mjestu u državi po broju stanovnika koje smo liječili zbog akutnog srčanog udara i kojima smo postavili stent. Riječ je o više od 600 takvih bolesnika. Mi imamo i velik broj bolesnika iz vanjskih ustanova koji nam dolaze s akutnim infarktom miokarda, pa smo nedavno dostignuli rekord od 19 prijema u koronarnoj jedinici u jednom danu, što je ekstremno. Stoga već sada planiramo i otvaranje nove treće sale, koja će biti u okviru novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a koji će biti izgrađen do 2022. godine. Inače, ova sala nam nudi cijeli niz novih mogućnosti, odnosno da se bavimo komplementarnim granama i strukturalnim bolestima srca, pa čak i moždanim udarom. Također razvijamo i elektrofiziologiju i od ove godine moći će se obavljati i kod nas jer nastojimo raditi sve najnovije intervencije koje se rade i u drugim centrima – naglasio je dr. sc. Zorin Makarović, voditelj Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Osijek.

U Ravnateljstvu KBC-a Osijek posebno su ponosni što su ovu salu dobili za manje novca negoli je prvotno bilo planirano.

Dom zdravlja Osijek najveća je ustanova primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije. Zapošljava 300 radnika i obavlja zdravstvenu djelatnost na 26 lokacija, a danas, 3. svibnja 2019. godine, u zgradi Ambulante Retfala, na adresi Ljudevita Posavskog 2 u Osijeku, otvorena je nova ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije. Naime, Dom zdravlja Osijek ima s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ugovoren jedan tim u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije, čija je nositeljica Ankica Firi, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, a ustanova ima ugovoreno i provođenje fizikalne terapije.

Svečanom otvaranju i početku rada ordinacije nazočili su župan Ivan Anušić, ministar zdravstva dr. sc. Milan Kujundžić te drugi uzvanici.

– Uprava Doma zdravlja kvalitetno radi, pa se i djelatnost Doma zdravlja proširuje prema potrebama i na zadovoljstvo pacijenata, a tako će biti i ubuduće. Ovo je jedan od malih segmenata u mozaiku koji slažemo na području zdravstva, a i ovom prigodom moram spomenuti projekt novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, koji radimo zajedno s Ministarstvom zdravstva. To je jedan od najvećih projekata na istoku Hrvatske u zadnjih 15-20 godina, a potpuno će promijeniti i poboljšati ukupno stanje zdravstva na ovom području – rekao je župan Anušić.

Ministar Kujundžić je naglasio važnost izgradnje novog KBC-a te dodao: – KBC je izuzetno velik i značajan projekt, ali i ovakvi manji projekti su bitni. Ovo je značajan projekt za pacijente s tegobama neuromuskularnih bolesti i drago mi je da se taj pozitivan pomak dogodio u Osijeku. Hvale je vrijedno što su sredstva osigurali Županija i Doma zdravlja – rekao je ministar.

– Do travnja 2019. godine ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije radila je na lokaciji Park kralja Petra Krešimira IV. 6 u Osijeku, a fizikalna terapija na dvije lokacije (Ljudevita Posavskog 2 u Osijeku i Grada Vukovara 6b u Čepinu). Kako bi se podigla kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite našim pacijentima, Dom zdravlja Osijek je proveo radove u ambulanti Retfala. Radovi su financirani sredstvima Osječko-baranjske županije u iznosu od 271.253,86 kuna te decentraliziranih sredstva u iznosu od 260.771,00 kuna. Nabavili smo opremu i uređaje u vrijednosti 357.997,50 kuna, također iz decentraliziranih sredstava, pa su ukupna ulaganja dostigla iznos od 890.022,36 kuna – kazao je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

Lukić ističe da je cilj Doma zdravlja Osijek bio uređenje prostora, nabava nove opreme i uređaja, no i da se smanje liste čekanja na fizikalnu terapiju. Očekivano smanjenje liste čekanja tako je oko 30 %, a broj kreveta na fizikalnoj terapiji povećan je s devet na 13. U ovoj ustanovi do sada nisu obavljani fizikalni pregledi dojenčadi i djece, a sada su stvoreni svi preduvjeti i za to, čime se podiže razina zdravstvene zaštite na području Grada Osijeka na višu razinu.

Istovremeno, Dom zdravlja Osijek dostavio je Ministarstvu zdravstva zahtjev za izdavanjem suglasnosti za osnivanjem još jednog tima u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije te se nadaju pozitivnom odgovoru u što kraćem roku.

Nema komentara

Komentiraj