Župan Marušić otvorio “Kolo na dva štuka” u Orubici

0
128

„Kolo na dva štuka” naziv je tradicionalne smotre folklora koja se ove subote po 16, puta održala u Orubici u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge “Marijan Lanosović”. Središnji dio manifestacije koja je i ove godine prikazala stare slavonske običaje, tradicijske pjesme i ples kao i starinska jela, započela je u 17,00 sati svečanom povorkom sudionika sa šireg područja Brodsko-posavske županije.

Uz pretežito riblje delicije poput šarana na rašljama, za dobru atmosferu, nakon službenog dijela pobrinuli su se TS „Svirci” iz Slavonskog Broda. Valja istaći da je kolo na dva štuka kojim je i započela današnja priredba i koji datira iz 1953. Godine kada ga je po prvi puta izveo ogranak Seljačke sloge iz Orubice na smotri folklora u Zagrebu, uvršteno u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. Godine. Ovo kolo pleše 28 izvođača, po 14 muških i ženskih, dok se u određenom dijelu 7 muškaraca penje na ramena ostale sedmorice tvoreći tako gornji „štuk”, te je zbog toga izuzetno atraktivno. Na današnjoj smotri folklora nazočio je i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji ju je i službeno otvorio.

Uz župana Marušića, okupljenima se obratio i saborski zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora Davor Vlaović, predsjednica Kulturno umjetničke udruge „Marijan Lanosović” Sabina Štivičić, te županijski pročelnik Željko Burazović u ime načelnika Općine Davor. (bpz.hr)

Nema komentara

Komentiraj