Godinama služimo uvoznim lobijima za iskrcaj sumnjive hrane, napokon se pojavio netko tko tome želi stati na kraj

0
6772

U Hrvatsku se godinama uvozi sve i svašta, a posebno u segmentu prehrambene industrije i proizvodnje hrane. Iako se prije nekoliko tjedana prvi put i na vrlo snažan način u javnost probila priča o zaraženoj hrani koju Hrvati svakodnevno kupuju na policama trgovačkih lanaca, stvar je to koje su već dugo vremena svi u Hrvatskoj svjesni i s kojom su itekako dobro upoznati. No, političke i druge interesne strukture, dobro umrežene i zadovoljene u podijeli plijena oko uvoza hrane iz raznih zemalja o tome su namjerno šutjele i zapravo razvijale takav sustav.

Zbog ostvarivanja enormno velikih prihoda pojedini lobiji i pojedinci u sprezi s političkim elitama doveli su Hrvatsku u stanje u kakvom je sada. Uvozom hrane učinjena je nemjerljiva šteta i to u dva pogleda, direktno se uništavalo domaći proizvodno-prehrambeni sektor, od većih gospodarskih subjekata pa sve do malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Time su se izgubila mnoga radna mjesta, mnoge obitelji su završile na ulici ili na zavodu za zapošljavanje ili su se odselile iz Hrvatske. Druga stvar i oblik štete je upravo ovo što trenutno isplivava na površinu. Hrvatske građane se sustavno i godinama truje nekvalitetnom i hranom iz uvoza upitne zdravstvene kvalitete. U Hrvatsku se godinama doslovno uvozi smeće od hrane (čast iznimkama) i to kako sada vidimo nitko do sada nije na primjeren način kontrolirao.

Sve do dolaska nove garniture u ministarstvo poljoprivrede predvođene Tomislavom Tolušićem koji je pokazao izuzetnu volju i odlučnost u tome da se „uvozu smeća od hrane“ stane na kraj. Vjerojatno, novi ministar nije niti sanjao što bi ga moglo dočekati u resoru poljoprivrede. Iako je opće poznato kako je to u potpunosti nesređen i godinama devastiran resor u kojem je nužno provesti reforme i podignuti standarde u hrvatskoj poljoprivredi, tko je mogao pretpostaviti da u ovom sektoru vlada toliki nered i kaos. Ministar je odmah u začetku ove afere povukao određene poteze kojima je jasno pokazao u kojem smjeru želi ići i kako riješiti problem. U javnosti nije, kako to uobičajeno rade ministri, kukao i bježao od problema nego je počeo čistiti u vlastitom dvorištu. Odmah je smijenio svog pomoćnika koji je zadužen za taj sektor ministarstva i upregnuo sve raspoložive kadrove i inspekcije kako bi se problem riješio.

“Ja neću dopustiti da hrvatsko tržište postane iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće uvezene bilo iz pojedinih članica EU ili s trećih tržišta. Naravno, ista pravila vrijedit će i za hranu domaćeg podrijetla. Ovo nije, naglašavam, privremena jednokratna akcija, nadzor će se provoditi sustavno”, rekao je nedavno ministar i time u samo nekoliko rečenica poslao jasnu poruku kako namjerava stati na kraj trovanju hrvatskih građana.

Jedna od važnijih Tolušićevih poruka je i to što on u prvi plan stavlja domaću proizvodnju hrane jer uz dugogodišnju ekspanziju uvoza domaći proizvodni kapaciteti su trenutno doslovno eutanazirani. Posebice se to odnosi na male i srednje OPG-ove koji u ovakvom sustavu gdje je tržište u potpunosti nezaštićeno nemaju gotovo nikakvih šansi. Dovoljno je samo pogledati stanje u mljekarskom sektoru gdje je u posljednjih nekoliko godina nestalo preko 40 tisuća proizvođača mlijeka.

Hrvatska je doslovno postala, kao što je i ministar rekao, iskrcajna destinacija za hranu sumnjive kvalitete iz raznih zemalja, a sve pod spregom politike i interesnih trgovačkih lobija. No, sada trenutno po tom pitanju možemo zasigurno biti optimisti jer se na čelu jednog od najosjetljivijih resora pojavila osoba koja odlučno ulazi u koštac s problemima. Velika je pogodnost za ministra Tolušića što u svojoj borbi protiv uvoza nekvalitetne i nezdrave hrane ima podršku cijele javnosti, poljoprivrednika te mnogih drugih institucija, ali i predstavnika lokalnih vlasti. Ovakvi gorući problemi mogu se rješiti samo zajedničkom energijom i djelovanjem svih relevantnih političkih i društvenih subjekata, a to se sada prema svemu sudeći i događa.

Nema komentara

Komentiraj