HDZ jedinstven – Odluke Andreja Plenkovića imaju čvrstu i konsenzualnu potporu stranačkih tijela

0
155

“U HDZ-u nema „frakcija“ – postoji politika stranke i politika Vlade RH. Vodim HDZ malo više od godinu i pol – i u tom smo razdoblju pobijedili i na parlamentarnim i na lokalnim izborima. U ovoj ćemo godini riješiti sve financijske obveze koje smo naslijedili, stranka je konsolidirana. Veliku odgovornost imamo i na razini županija, gradova i općina. Ova Vlada je pokazala najveći duh partnerstva i uvažavanja sa županijama. Tko se ovoliko puta u prošlih 20-ak godina više bavio županijama? Od fiskalne decentralizacije, kontinuiranog dijaloga te potpore projektima – neovisno tko je na vlasti. Politika koju vodim je konzistentna. Ima čvrstu potporu i u parlamentarnoj većini i u samom HDZ-u. Najviša tijela stranke daju čvrstu potporu Vladi RH”, rekao je Andrej Plenković nakon održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke povodom događanja u ličkom HDZ-u.

PLENKOVIĆ O ODLUCI STRANAČKIH TIJELA

Održali smo sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Direktan povod za to bila je odluka člana Predsjedništva HDZ-a, ličko-senjskog župana i dojučerašnjeg predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije Darka Milinovića – koji je dao ostavku. On je jučer na konferenciji za medije kritizirao ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Ćorića zbog odabira, nakon javnog natječaja, ravnatelja Nacionalnog parka „Plitvička jezera“. Konsenzualna je odluka i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a o raspuštanju ličko-senjskog odbora HDZ-a. Imenovano je Povjerenstvo, koje će voditi Darko Nekić, inače državni tajnik u Ministarstvu uprave. U sljedećim mjesecima organizirat će se unutarstranački izbori u Ličko-senjskoj županiji.

O KRITERIJU STRUČNOSTI

Ključna je naša poruka da javni natječaji postoje kako bi se transparentno, na temelju stručnih kvalifikacija, birali najbolji kandidati. Iza takvog načela stojimo i stoga smo danas i donijeli ovakvu odluku. G. Milinović uistinu je neprimjereno reagirao na odluku koje je donijelo Ministarstvo – na temelju natječaja. On ostaje župan, član je Predsjedništva HDZ-a, a mi smo donijeli političku odluku da se raspusti ličko-senjski HDZ i provedu izbori.

O OSTAVCI ŽUPANA TOMAŠEVIĆA

Glavni tajnik Gordan Jandroković i ja danas smo razgovarali s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem. Nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak, inzistiramo da preuzme odgovornost i podnese ostavku. Dali smo mu rok do iduće sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a 15. siječnja. On mora povući konzekvence, a što će se na kraju u pravnom procesu zbivati – to je nešto sasvim drugo. Od njega to očekujemo s obzirom da ovakva situacija – kakva je danas – u političkom smislu otežava rad i njega kao župana, opterećuje funkcioniranje Požeško-slavonske županije te stavlja HDZ u negativni kontekst.

O KONSOLIDIRANOM HDZ-u

U HDZ-u nema „frakcija“ – postoji politika stranke i politika Vlade RH. Vodim HDZ malo više od godinu i pol – i u tom smo razdoblju pobijedili i na parlamentarnim i na lokalnim izborima. U ovoj ćemo godini riješiti sve financijske obveze koje smo naslijedili, stranka je konsolidirana. Veliku odgovornost imamo i na razini županija, gradova i općina. Ova Vlada je pokazala najveći duh partnerstva i uvažavanja sa županijama. Tko se ovoliko puta u prošlih 20-ak godina više bavio županijama? Od fiskalne decentralizacije, kontinuiranog dijaloga te potpore projektima – neovisno tko je na vlasti. Politika koju vodim je konzistentna. Ima čvrstu potporu i u parlamentarnoj većini i u samom HDZ-u. Najviša tijela stranke daju čvrstu potporu Vladi RH.

O ODNOSIMA SA SLOVENIJOM

Pozicija Hrvatske je jasna – pozivamo na dijalog. Ne povlačimo nikakve jednostrane poteze, ponašamo se odgovorno i na razini relacija kakve bi trebale imati dvije partnerske države u Europskoj uniji, dvije saveznice u NATO-u. Ponovit ću još jednom – vrlo smo blizu glede supstance samog rješenja pitanja granice. No, to podrazumijeva i određeni iskorak sa slovenske strane.

 

Nema komentara

Komentiraj