Hrvatska će prvi put imati Zakon o potpomognutim područjima

0
152

U saborsku proceduru upućeni Zakon o potpomognutim područjima i Zakon o brdsko-planinskim područjima

Na sjednici Sabora u Karlovcu u saborsku proceduru upućeni su po prvi puta Zakon o potpomognutim područjima čija se problematika do sada rješavala u okviru Zakona o regionalnom razvoju te novi Zakon o brdsko-planinskim područjima.

U iduće tri godine novim zakonima je planirano gotovo 300 milijuna kuna za potpomognuta područja koja obuhvaćaju 304 jedinica lokalne samouprave i nešto više od 1,1 milijun stanovnika te 117 milijuna za brdsko-planinska područja koja obuhvaćaju 85 jedinica lokalne samouprave i 350 tisuća stanovnika.

Time se po prvi put u Republici Hrvatskoj ciljano ulažu sredstva u potpomognuta i brdsko-planinska  područja te se osigurava sustavna kontrola provedbe zakonskih mjera, s ciljem jačanje konkurentnosti i razvojnih potencijala tih područja, a kojima se uređuje gospodarstvo, socijalna i demografska politika, stambeno zbrinjavanje i jačanje administrativnih kapaciteta.
Novim zakonima uvode se programi i projekti namijenjeni isključivo tim područjima, posebni kriteriji za potpore iz EU fondova te poticanje zelene proizvodnje i potrošnje javne nabave. Također, Zakonom o brdsko-planinskim područjima uvodi se oznaka „Hrvatski gorski proizvod“ te definira gorska iskaznica.

Konačno ćemo imati zakone koji će se baviti problematikom potpomognutih i brdsko-planinskih područja, a s ciljem jačanja konkurentnosti na tim područjima. Uvjerena sam kako će nove mjere pridonijeti njihovom gospodarskom i socijalnom razvoju, u skladu s njihovim prostornim posebnostima. Također, u slučaju da se radi o istim mjerama koje se predviđaju po jednom i drugom zakonu, jedinice lokalne samouprave ostvaruju pravo prema onom zakonu koji je za njih povoljniji“, istaknula je ministrica Žalac.

Nema komentara

Komentiraj