Formula za uspjeh: imenovanje uspješnog Tolušića za ministra poljoprivrede snažna je Plenkovićeva poruka Slavoniji

0
5671

Od srijede 19. listopada Tomislav Tolušić više nije ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Mnogima ta vijest možda i nije najbolje sjela, posebno onima koji su posljednjih godinu dana osjetili pozitivne vibracije u procesima i poslovima oko povlačenja novca iz EU fondova, ali razloga za strah i zabrinutost uistinu ne treba biti. Kao prvo, Tolušić svojoj nasljednici ostavlja odlično posložen posao koji samo treba nastaviti, a kao drugo javnost treba veseliti činjenica što na njegovo mjesto dolazi dostojna zamjena.

Gabrijela Žalac dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije gdje je zanat „ispekla“ kao direktorica tamošnje županijske razvojne agencije. Prema onome što drugi kažu o njoj, radi se o vrlo kvalitetnoj i stručnoj osobi. Ona je čak u jednoj od prvih svojih izjava rekla da će nastaviti raditi na tragu Tomislava Tolušića, odnosno da će se u svom radu bazirati na pojednostavljenje procedura za dobivanje sredstava. Upravo ono što je Tolušiću donijelo rezultate i veliku popularnost. Treba podsjetiti da je 2016. godina najuspješnija od kada Hrvatska ima pristup i od kada aplicira za sredstva iz Europske unije.

Pred Tomislavom Tolušićem kao jednim od najpopularnijih ministara, ali i političara u svojoj izbornoj bazi u Slavoniji su novi izazovi. Iako je vijest da odlazi iz MRFEU-a mnoge razočarala, s druge strane mnogi su sigurno na informaciju da preuzima ministarstvo poljoprovrede dignuli čaše visoko u zrak. Poljoprivreda je gospodarska grana koja je u posljednjih desetak godina u potpunosti devastirana, ponajviše i uglavnom zbog nedostatka prave osobe na čelu tog ministarstva i dosadašnjih vlada koje su uglavnom okretale glavu od toga problema. Sve je to dovelo do toga da danas Hrvatska daleko više hrane (i to loše kvalitete) uvozi dok istovremeno domaća proizvodnja na očigled propada. Netko tome mora stati na kraj i odlučnim i pravim odlukama preokrenuti stvari.

Odluku o tome da Tomislav Tolušić preuzme resor poljoprivrede donio je premijer Andrej Plenković, svjestan činjenice da su u tom resoru veliki problemi. Plenković je kao metodičan i promišljen političar procijenio da na takva mjesta mora staviti svoje najbolje ljude. Odluka je pala na Tomislava Tolušića, osobu koja se do sada dokazala na svim dužnostima, od župana do ministra. No, Plenković je rošadom Tolušića imao namjeru jednim udarcem ubiti dvije muhe, odnosno dobro posloženo ministarstvo regionalnog razvoja prepustiti jednako kvalitetnoj osobi, a istovremeno ojačati i osnažiti resor poljoprivrede. Andrej Plenković je izjavio da od Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića očekuje da zajednički rade na razvoju države, ali projektu Slavonija.

Predsjedniku Vlade je očito razvoj Slavonije jedan od ključnih ciljeva u njegovom mandatu, a to se najbolje vidi po tome što u svakoj prilici spominje i daje važnost projektu „Slavonija“. Kako je u Slavoniji jedna od vodećih gospodarskih grana upravo poljoprivreda onda je odabir Tomislava Tolušića na mjesto ministra tog resora potpuno logičan potez. Pred uspješnim Tolušićem sada je novi izazov koji na prvi pogled izgleda kao vrući krumpir, ali prema onome što smo do sada vidjeli od Tolušića ne treba imati ni najmanju sumnju da poljoprivreda neće krenuti naprijed. U svakom slučaju, imenovanje Gabrijele Žalac za ministricu regionalnog razvoja i Tomislava Tolušića za ministra poljoprivrede je velika stvar za Slavoniju, ali i poruka premijera Plenkovića zlatnoj ravnici da napokon dolazi Vlada koja misli na prostor između Drave, Dunava i Save.

Nema komentara

Komentiraj