Hrvatska poljoprivreda je napokon dobila pravog lidera: Tolušić u samom startu pokazao odlučnost i stekao povjerenje poljoprivrednika

0
8421

Stanje u hrvatskoj poljoprivredi nikada nije bilo gore, a razlog tomu se krije u činjenici da u tom resoru godinama vlada deficit kvalitetnih kadrova, tj. ukratko rečeno nedostajao je kvalitetan politički vrh na čelu toga ministarstva. Nedostajali su kvalitetni i učinkoviti zakoni, pravilnici, mjere i odluke koje bi zaustavile propadanje kako poljoprivrede tako i hrvatskog sela. Poljoprivreda kao resor jednostavno vapi za nekom reformom, promjenom i radikalnim potezima koji kako u dugoročnom tako i u kratkoročnom razdoblju mogu donijeti rezultate.

Ako je suditi prema ovome što trenutno gledamo od aktualnog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića onda nema razloga da i dalje budemo pesimisti kada je u pitanju budućnost hrvatske poljoprivrede. Naprotiv, Tolušić je u samom početku mandata pokazao kako bi mogao biti sušta suprotnost svemu onome što smo do sada gledali u fotelji ministra poljoprivrede. Naime, odmah po dolasku u ministarstvo uhvatio se u koštac s problemima. Svega nekoliko sati provedenih na ministarskoj poziciji bilo mu je dovoljno da odlučno krene u sređivanje kaosa u području poslova s poljoprivrednim zemljištima. Cijelu Hrvatsku je šokirila vijest da se do sada u Hrvatskoj bilo tko mogao upisati u ARKOD-u na bilo koje poljoprivredno zemljište, iako nije vlasnik niti ima dozvolu vlasnika zemljišta, i uzimati na osnovu toga poticaje. Tolušić je odmah to presjekao i odlučio hitno promijeniti zakon i stvari dovesti u normalu. Tolušić je tim potezom nepobitno pokupio velike simpatije, ali i odaslao jasnu poruku svakom hrvatskom poljoprivredniku da na mjesto ministra poljoprivrede nije došao samo primati plaću i statirati nego da je on „taj“ koji će riješiti probleme i iza sebe ostaviti dobar posao.

Tolušić je u samo nekoliko dana na toj poziciji stekao veliko povjerenje hrvatskih poljoprivrednika, na njih je ostavio dojam osobe koja ima snage, volje i znanja donositi prave odluke. Svi oni koji žive od poljoprivrede nakon dugo vremena imaju razloga vjerovati u svoga ministra, u njemu vidjeti šansu i partnera za razvoj, napredak i prosperitet. Novom ministru poljoprivrede u dobivanju velikog povjerenja i vjetra u leđa dosta su pomogle njegove reference i rezultati iz prijašnjih poslova. Dokazao se kao uspješan župan, ali i kao ministar regionalnog razvoja i fondova europske unije gdje je u kratkom periodu ostvario nevjerojatne rezultate. Mnogi vjeruju da će Tolušić kao što je to napravio u MRRFEU, udahnuti život i optimizam u do sada eutanazirani resor poljoprivrede i donijeti rezultate koji će svakom poljoprivrednom poslovnom subjektu, od OPG-ova do velikih poljoprivrednih giganata, vratiti smisao i volju za bavljenjem poljoprivredom.

No, da pohvale i konstatacije o Tolušićevoj popularnosti nisu samo priče dokazuje i njegov posljednji konkretan potez, a on se odnosi na najavu smanjenja PDV-a na repromaterijal. Naime, 1. siječnja 2017. će svima onima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom biti jedan od najsretnijih dana, od tada će na snazi biti zakon kojim se smanjuje PDV s 25 na 13 posto na stočnu hranu, gnojivo, sadnice…

Tolušić je taj potez uskladio s ministrom financija Zdravkom Marićem, a upravo ta dva Slavonaca čine okosnicu tima koji je stvorio plan, odnosno „Projekt Slavonija“ koji za cilj ima Slavoniju dignuti na noge. Vrlo je važno i to što Slavonci u Vladi imaju veliku podršku premijera Andreja Plenkovića koji je također Slavoniju stavio u fokus svog djelovanja.

Hrvatska poljoprivreda napokon ima, ne samo čovjeka,  nego i čitavi Vladu na čelu s premijerom iza sebe kao snažan suport i preduvjet da napokon krene u pravom smjeru. Dodatno veseli činjenica što pored sposobnog, odlučnog i uspješnog u Tomislavu Tolušiću imamo i ministra poljoprivrede koji je izrazito otvoren za svaku suradnju. On je svojoj županiji, za vrijeme dok je bio župan, nadjenio moto „Virovitičko-podravska županija – uvijek otvorenih vrata“, a u tom stilu je nastavio i u ministarstvu regionalnog razvoja. Znakovito, na jednoj konferenciji prije nekoliko dana, na kojoj se govorilo o start-up tvrtkama i mladima u poljoprivredi, Tolušić je svoje obraćanje završio rečenicom: “Iako sam pravnik po zanimanju, cijeli život sam proveo okružen s poljoprivrednicima i svjestan sam problema s kojima se susreću. Vrata ministarstva uvijek su otvorena svima onima s idejama i kojima je potrebna pomoć u radu

Dakle, poruka je ministra Tolušića cijeloj javnosti je jasna, „tu sam za vas, idemo zajedno napraviti posao“. U svakom slučaju pred našom poljoprivredom su izgleda vedri dani i razdoblje u kojem bi se napokon trebale događti pozitivne promjene.

Nema komentara

Komentiraj