Kako su najpoznatiji politički analitičari doživjeli debatu; “Škoro je definitivno najveće razočarenje, bio je indisponiran, neuvjerljiv, zakočen…”

0
100

Politički analitičar Ivica Relković, za Jutarnji list, kaže da je ovakva vrsta debate najviše išla u korist aktualnoj predsjednici koja brani mandat jer su, po njemu, dobitnici manji kandidati koji će možda skočiti za jedan postotni poen, koji “kradu” Zoranu Milanoviću.

“U debati s 11 kandidata dobitnici su mali, jer onaj tko je imao jedan posto u anketi, a dobije dva, smatrat će se da je učinio puno. U takvom ozračju gubitnici mogu biti samo veliki kandidati. Ovakav format odgovara braniteljici pozicije predsjednice, jer ona više ne može padati, a mali mogu oduzeti njezinim ključnim protivnicima glasove”, kaže Relković.

Ocjenjuje da je Kolinda Grabar-Kitarović odradila debatu korektno, teško da joj se mogu naći gafovi koje je posljednjih tjedana sama sijala, a Milanović se, dodaje, pokušavao obraniti od malih kandidata određenim držanjem i to je radio prilično solidno.

Najveće razočaranje

Miroslav Škoro, pak, najveće je razočaranje debate.

“Onaj tko je posljednjih 10 dana živio u euforiji uzleta, a to je Škoro, kao da je bio indisponiran i nepripremljen za debatu, čak ni na vlastitu završnu minutu obraćanja, gdje je mogao poentirati, a on se bavio prejudiciranjem krađe glasova”, rekao je Relković.

Od manjih kandidata, Relković apostrofira Darija Juričana, koji je doduše bio zabavan u prvom dijelu debate, a poslije više ne.

“Kao jedini antikandidat mogao je poslati poruku tako da nakon 20 minuta izađe iz studija. Tako bi jače podcrtao nemogućnost da se ovo zove debata. Stand up ne može trajati dva i pol sata. A od tih manjih kandidata, najslabiji je bio Dejan Kovač, istaknuo je Relković.

“U svakom slučaju debata je najviše mogla koristiti Kolindi Grabar-Kitarović za zaustavljanje negativnih trendova jer će njezino biračko tijelo biti zadovoljno. Hoće li Škorino i dalje biti poletno, ne znam. A Milanović ima još četiri dana da skrene pozornost na to da bi glasovi za druge manje kandidate bili glasovi protiv njega”, zaključuje Relković.

Politolog Zdravko Ivić iz agencije Alpheus ističe kako je ovo sučeljavanje najviše odgovaralo Kolindi Grabar-Kitarović.

“Kako je sučeljavanje odmicalo, bila je sve opuštenija i sigurnija. Zoran Milanović je u početku bio vrlo oprezan, nije išao “do kraja”, što je za njega zapravo i dobro. Ukupno gledajući, ostavio je dobar dojam. Od troje favorita Miroslav Škoro je bio najmanje uvjerljiv, što je neočekivano s obzirom da je u posljednje vrijeme bio u naletu. Bio je neaktivan, nije diktirao tempo, djelovao je umorno… Očekivao sam nastavak njegovih poruka iz Lisinskog i jače napade na Grabar-Kitarović”, kaže Ivić.

Puhovski u izjavi za Jutarnji list nije bio impresioniran sučeljavanjem, a najvećim gubitnikom sučeljavanja proglasio je Miroslava Škoru.

“Bitno je ono što se večeras nije dogodilo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije napravila skandal. Svjedočili smo nekim izrazito lošim nastupima, a najslabiji su bili Nedjeljko Babić, Dejan Kovač i Miroslav Škoro. Tehnički gledano najbolji nastup večeras je imao Ivan Pernar jer je na svaku temu imao što reći, kao i replicirati nekoliko puta”

Smatra da će od večerašnjeg televizijskog sučeljavanja profitirati samo Pernar i Juričan, a da je Škoro najveći gubitnik.

“Kolinda Grabar-Kitarović je uspjela samim time što se nije osramotila, a Zoran Milanović je uglavnom uspijevao kontrolirati svoj karakter. Škoro je djelovao začuđujuće preplašeno i zakočeno s obzirom da se profesionalno bavi pjevanjem i da je izvođač s velikim iskustvom na javnim nastupima”, rekao je Puhovski. (Izvor: Jutarnji list)

Nema komentara

Komentiraj