[KOLUMNA] Škorin najveći problem – kako pobjeći od duhova prošlosti?

0
1224

Prije i nego smo se nadali i prije i nego je počela službena kampanja, počela je i panika u Škorinim redovima. Idilično je zvučala ona naučena najava kampanje u kućnoj knjižnici, dobro uvježbana, s odličnom dikcijom koju Škoro, moram u se priznati, zaista ima, tekst do savršenstva izbrušen i začinjen populističkim porukama o mijenjanju predsjedničkih ovlasti. Čak je i obećavao. Ako ne Slavoncima koji ga dobro znaju i iznad svega cijene kao pjevača, ali i poznaju kao neuspješnog političara, onda ostatku Hrvatske koji već godina vapi za kvalitetnom desnicom.

I tu je Škoro ubrao prve simpatije. Umjereni desničar, doktor znanosti, popularni pjevač. Vjera, ljubav i domovina. Upravo ono što treba prosječnom Hrvatu, povratak izvornim vrijednostima. Možda malo više sklonim HSS-u iz prošlog stoljeća, ali i tu su stranku kao i HDZ s godinama kriva vodstva dovela do – ne hrvatske.

I onda se pojavio Miroslav Škoro. Mesija novog doba. Krenuo je odlično, galopirajući po anketama, ali i terenu. S pomno organiziranim koncertima širom Hrvatske s laganim uplivom u dijasporu. S iskusnim timom koji je u početku savršeno nadomještao izostanak njegovog političkog iskustva. I nadasve izostanak desničarskog iskustva gdje Škorini savjetnici, po vlastitoj vokaciji iskreno i pripadaju. Mate Mijić jedino iskustvo i ima na desnici, Mate Radeljić također je do sada više-manje uspješno plivao desnom strujom politike, a Krešimir Bubalo, bivši HDSSB-ov župan i gradonačelnik, još uvijek vjeran Glavašu čija stranka je na političkim marginama, ali je barem i prije kao i sada pripadala desnici.

Djelom neiskusni, a dijelom odmetnuti pripadnici političke elite Hrvatske stvorili su projekt Škoro i ozbiljno zaintrigirali hrvatsku desnicu. Veliki šareni balon koji je napuhan možda ipak malo prerano jer do izbora ima još punih pet mjeseci.

Zadovoljan pozicijom koju je u medijskoj sezoni kiselih krastavaca uspio uloviti, Škorin je balon možda ipak malo previsoko uzletio. Intervju koji je dao za sarajevski portal klix.ba prije više od godinu dana nedavno je isplivao i počeo desničaru koji se kune u ljubav, vjeru i domovinu stvarati ozbiljne probleme. Taj intervju mijenja smjer Škorine politike kao i nedavni nesuvisli odgovor na vječito „desno“ pitanje.

Njegovo nevješto izmotavanje za pozdrav „Za dom spremni“ i loše pojašnjenje raskola između kuma Thompsona i njega nema potrebe ni komentirati, o tome kuloari ionako puno znaju, no hvalospjeve koje je Škoro iznio na ime Sarajeva i pokude na ime svog Osijeka teško da će mu njegova ciljana biračka skupina ikad oprostiti.

Sevdalinke u Americi i to 90-tih kad je većina njegove generacije slušala u rovovima zvuke puške, minobacača i vbr-a te isticanje hita poput „Nazdravite drugovi“ više se čini kao očajnički nego brilijantan potez skretanja prema centru. Mir i ljubav za sve. Nedostaju samo duge i delfini. Ne ide to tako u politici. Ne možeš pjevati o vjeri, ljubavi i domovini u Hrvatskoj, a u Sarajevu govoriti kako je Sarajevo centar svega i to za razliku od Osijeka. Osijek je dao nobelovce, oskarovca i ono što je tvojoj desnici najvažnije – srce za domovinu. Ne možeš reći da je Sarajevo ispred Osijeka. Jednostavno ne možeš.  Miroslave Škoro, Osijek je dao i tebe, iako si ti iz njega otišao. Ne možeš prije godinu i pol u Sarajevu širiti bradstvo i jedinstvo, a danas zagovarat veliko hrvatstvo. Ne možeš se pretvarati i mijenjati smjer. Birači to ne praštaju.  Vrebaju Škorini kosturi iz ormara. Nije baš neokaljan u politici, a internet sve pamti. Drži se radije glazbe, jer tu si vjerodostojan. Politiku si probao nekoliko puta i nije te išla. Ako ti je toliko draga, opjevaj ju. To će sigurno biti još jedan u nizu tvojih hitova. Ionako ti publika skida kapu na glazbene i zabavljačke sposobnosti. Ostani tu gdje si jak, nemoj ponovo u politiku jer ne vrijedi uvijek i za svakog ona stara narodna: treća sreća!

Nema komentara

Komentiraj