Ministar u mladima vidi nositelje razvoja; pogledajmo što im se sve nudi u novom natječaju za mlade poljoprivrednike

0
1655

Domaća poljoprivredna proizvodnja je već godinama na koljenima, a samim time i veliki broj gospodarskih subjekata i hrvatskih obitelji koje žive od te djelatnosti našli su se u potpuno nezavidnom položaju. Ruralni krajevi Hrvatske polako odumiru upravo iz tih razloga jer gotovo da i ne postoji interes da se na hrvatskim selima ljudi više bave poljoprivredom. Stanovništvo na selima je sve starije i tako s vremenom, što objektivno zbog životne dobi što zbog neisplativosti, odustaju od onoga što je desetljećima bila žila kucavica hrvatskog gospodarstva, a to je proizvodnja hrane. Mladi uglavnom odlaze iz sela u gradove ili u inozemstvo u potrazi za egzistencijom i tako ruralni krajevi ostaju pusti, a poljoprivredna proizvodnja sve slabija.

No, ako je suditi prema dosadašnjim aktivnostima nove garniture u resornom ministarstvu pred hrvatskom poljoprivredom su izgleda vedriji dani. Promjene i reforme pod vodstvom ministra Tomislava Tolušića provode se svakodnevno, donose se novi zakoni, pravilnici, planovi i strategije, a sve u cilju da se zamrla gospodarska grana poljoprivreda pokrene i postane ono što je nekada bila.

Ministar Tolušić u svojoj viziji razvoja hrvatske poljoprivrede veliki značaj i naglasak stavlja na angažman mladih u sektoru poljoprivrede. Da se tu ne radi samo o lijepim riječima, što je zapravo javnost i navikla od konkretnog ministra, dokaz je njegova najava Natječaja za mlade poljoprivrednike. Ministar Tolušić se u javnosti profilirao kao osoba koja je u svom poslu konkretna i jasna, projektno orijentirana s vrlo jasnim i definiranim ciljevima. Najavio je vrlo primamljiv i obećavajući natječaj koji će mnogim mladim ljudima otvoriti prostor za napredak i razvoj.

Primjerice, mladi poljoprivrednici će ukoliko zadovolje uvjete natječaja moći kupiti domaće životinje, jednogodišnje i višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijal. Zatim, imat će priliku povući sredstva za građenje i opremanje gospodarskih poljoprivrednih objekata. Pored toga, tu je mogućnost kupnje ili zakupa poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednih strojeva i mehanizacije, podizanje novih nasada, edukacija, usavršavanje i još mnogo toga. Dakle, radi se uistinu o ozbiljnom projektu koji jednom mladom poljoprivredniku može biti snažan ne samo poticaj nego i oslonac za razvoj vlastitog OPG-a. Ovakvi će natječaji, a vjerojatno će ih biti još, zasigurno vratiti volju hrvatskom poljoprivredniku i vratiti ponovo život u hrvatska sela. Ministar Tolušić je vrlo optimističan i pozitivno gleda na budućnost hrvatske poljoprivrede i uloge mladih u njenom razvoju, što je i vidljivo iz njegove izjave prilikom najave ovoga natječaja.

“Mladi su naša snaga i naša budućnost. Naša je dužnost usmjeriti mlade ljude i omogućiti im život dostojan čovjeka. Mi smo ovdje kako bismo im bili podrška i oslonac. Pozivam sve mlade poljoprivrednike koji udovoljavaju uvjetima natječaja da se prijave i iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju”, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Mladima koji imaju uvjete ne preostaje ništa drugo nego dobro se pripremiti i aplicirati na natječaj koji će biti objavljen, kako je rekao ministar, već 21. prosinca ove godine. Detaljnije o natječaju se može saznati na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nema komentara

Komentiraj