Ministru mnogi zamjeraju da svojim zakonima favorizira domaću poljoprivredu – upravo je zato postao najpopularniji ministar u Vladi RH!

0
15776

Pred nama je Nova 2017. godina koju mnogi analitičari označavaju kao prekretnicom i vrlo važnom godinom kada je u pitanju funkcioniranje kako same središnje države tako i njezinih financija. Iako su još prije nekoliko mjeseci mnogi u Hrvatskoj bili zabrinuti, nakon formiranja Vlade Andreja Plenkovića i prvih pokazatelja politike njegove administracije pesimizam i zabrinutost kod građana kao da je u znatnom opadanju. Naime, za to najviše zasluga, uz Plenkovićevu osobnost, pripada reformskoj politici, odnosno konkretnim reformama Vlade kao što je porezna reforma.

No, velike zasluge u dobrom i pozitivnom ozračju i percepciji koja vlada oko Plenkovićeve Vlade imaju i pojedini ministri koji su svojim potezima stekli ugled, povjerenje i popularnost u javnosti. To su može izdvojiti ministra financija Zdravka Marića, ministricu gospodarstva Martinu Dalić, ali osoba koja donosi najviše političkih poena i simpatija Plenkovićevoj Vladi je zasigurno ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministar Tolušić je naslijedio izrazito osjetljiv, ali i nesređen resor koji je godinama, iako je vrlo važan, bio na marginama politika koje su se krojile u Banskim dvorima. Poljoprivreda je u javnosti bila zastupljena tema samo u situacijama kada su seljaci izvozili traktore na ulice i prosvjedovali. Za projekte i kvalitetna rješenja u poljoprivredi gotovo da i nismo mogli čuti u medijima. No, dolaskom nove garniture u ministarstvo poljoprivrede na čelu s Tomislavom Tolušićem stvar se u samo nekoliko mjeseci drastično mijenja. Aktualni ministar se odmah po dolasku u ministarstvo susreo s jednom od najvećih afera  općenito problema u Hrvatskoj, a to je prisutnost velikih količina nezdrave hrane na hrvatskom tržištu. Odmah je krenuo u akciju i rješavanje tog gorućeg problema, cijeli sustav je podignut na noge od inspekcija do svih ostalih institucija. Želja da u potpunosti iskorijeni nezdravu hranu s polica hrvatskih trgovina donijela mu je veliku popularnost ne samo među onima koji se bave poljoprivredom nego i svih građana.

Pored borbe protiv uvozničkih lobija i nezdrave hrane, ministar Tolušić je paralelno pokrenuo čitav niz kvalitetnih i razvojnih projekata, odnosno natječaja putem kojih hrvatski poljoprivrednici mogu doći do sredstava za razvoj vlastitih OPG-ova, farmi i tvornica. Ministar je veliku pozornost posvetio i domaćim vinarima zbog kojih je promijenio i pravilnik o kontroli uvoznog vina. Otvorio je natječaje za mlade poljoprivrednike koji su vrlo pristupačni i putem kojih se može pojedinačno doći do čak 50.000,00 eura bespovratnih sredstava. Veliku nadu polaže i u svoj novi prijedlog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji ide na ruku domaćim proizvođačima i koji trgovce i proizvođače stavlja u ravnopravan položaj.

Tu je i HDZ-ov zakon o javnoj nabavi kojim se potiču proizvodi veće svježine i kraćeg transporta. Mnogi su Tolušiću zamjerili da tim zakonom nepravedno favorizira domaće poljoprivredne proizvođače. Zapravo se tu krije ključ njegove velike popularnosti. Hrvatski poljoprivrednici su jedva dočekali nekoga tko će stati iza njih i zaštiti hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju. No, ministar Tolušić je to „favoriziranje“ domaćeg izveo vrlo lukavo, odnosno zakon tako postavio da mu nitko, pa čak niti EU, ne može reći da krši načela slobodnog tržišta. „Ako ponudite svježe meso ili povrće, dobit ćete potencijalno više bodova. Progurat ćemo hrvatsko, ali ne na štetu stranog proizvoda koje je kvalitetno. Takve slične propise imaju 18 država članica EU.“, tako je nedavno ministar pojasnio novi zakon.

Prosječni građanin u hrvatskoj pojam domoljublja kod političara doživljava samo kao mahanje zastavama, pjevanje pjesama i držanjem ruke na srcu dok svira himna. Ministar Tolušić je svojim potezima pokazao jednu novu dimenziju domoljublja, a to je stvarni rad i djelovanje za opće dobro cijele države i naroda. Od ovakve politike svi građani mogu očekivati pomak i napredak jer su se napokon pojavili ljudi koji se ne bave pustim pričama i bajkama nego konkretnim rješenjima i vidljivim djelima. Ukoliko ministar Tolušić ovako nastavi s radom poljoprivrednicima se, ali i svima nama, uistinu smiješi uspješna 2017. godina.

Nema komentara

Komentiraj