Nema praznih priča i obećanja; novi zakon već u proceduri – kvalitetna hrana potrošačima, a domaćim poljoprivrednicima tržište

0
1095

Klub zastupnika HDZ-a podnio je amandman na Prijedlog zakona o javnoj nabavi kojim se daje prednost kratkim lancima opskrbe.

Predloženim amandmanom daje se mogućnost da naručitelji pri odabiru najpovoljnije ponude trebaju uzeti u obzir kriterije povezane s predmetom nabave poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane koji omogućuju jače povezivanje poljoprivredno-prehrambenog i javnog sektora uz istovremeno osiguravanje svježine proizvoda, smanjivanje troškova transporta i distribucije, veće iskorištavanje nutritivnih vrijednosti proizvoda, ali i smanjenje negativnih učinaka transporta na okoliš.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozdravio je prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika te zahvalio ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić što je prepoznala vrijednost koju će, kako je rekao ministar, ovaj amandman donijeti domaćim proizvođačima hrane.

Na ovaj način će sve naše škole, vrtići, bolnice, vojarne, studentski centri, starački domovi i druge ustanove moći nabaviti hranu koja od polja do stola putuje najviše 48 sati. Time će potrošači dobiti kvalitetniju i svježiju, odnosno nutritivno bogatiju hranu, a domaći proizvođači imat će unaprijed osiguran plasman svojih proizvoda“, izjavio je ministar Tolušić.

Omogućavanjem javne nabave ovih proizvoda, karakterističnih za kraj u kojem se nalazi objekt naručitelja s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava, kroz kratke lance opskrbe s manjim brojem posrednika u lancu opskrbe, ostvaruje se dugoročna ekonomska korist kroz povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje, uključivanje u potrošnju domaćih proizvoda, smanjenje vanjsko-trgovinskog deficita i jačanje hrvatske privrede uz smanjenje efekta porezne evazije, te u konačnici ostanak sredstava u Državnom proračunu.

Ministar Tolušić je u samom začetku afere u kojoj se otkrilo da je znatan dio hrane koja je zastupljena na domaćem tržištu nezdrava i nekvalitetna, pokazao odlučnost i najavio kako će poduzeti sve da se to promijeni. Ovih dana već vidimo da se nije radilo o praznim obećanjima. Naime, novi zakon koji će spriječiti prodaju nekvalitetne hrane je već u proceduri, a od stupanja na snagu ovog zakona korist će imati svi, od potrošača, domaćih poljoprivrednika pa sve do državnog proračuna.

RADNI DORUČAK MINISTARA POLJOPRIVREDE EPP-A

Ministar Tomislav Tolušić je u ponedjeljak sudjelovao na radnom doručku svih ministara poljoprivrede koji pripadaju Europskoj pučkoj stranci (EPP-a). Na radnom doručku se razgovaralo o jačanju pozicije poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom, ekološkoj poljoprivredi i označavanju ekoloških proizvoda te o ulozi poljoprivrede u klimatskim promjenama.

Ministar Tolušić je posebno naglasio kako je potrebno donijeti zajednički pravni okvir za definiranje nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, a zajednički zaključak Ministara je da se to definira u okviru predsjedanja Malte u prvoj polovini 2017. godine.

 

Nema komentara

Komentiraj