Ova županija ima budućnost jer je projektno orijentirana – strateški pristup fondovima EU donio izvrsne rezultate

0
421

Okosnica razvoja Virovitičko-podravske županije u posljednjih nekoliko godina jesu projekti koji se financiraju putem fondova Europske unije ili nacionalnih fondova. To je smjer i put koji je „utaban“ prije nekoliko godina dolaskom Tomislava Tolušića na mjesto virovitičko-podravskog župana, a u tom smjeru razvoja ta slavonska županija uspješno ide i danas pod dirigentskom palicom Sanje Bošnjak obnašateljice dužnosti župana.

Ona je u razgovoru za Virovitički list naglasila kako je okosnica razvoja njezine županije upravo kvalitetna priprema i realizacija projekata u koje je uloženo, kako je rekla, dosta vremena i truda. Tu je istaknula jedan od posljednjih realiziranih projekata Panonski drvni centar kompetencija koji je otvoren u rujnu ove godine.

Radi se, inače o iznimno vrijednom razvojnom kompleksu. Centar posjeduje najsuvremeniju opremu za izradu pojedinih faza namještaja, kao i nulte serije proizvoda odnosno prototipova te je na usluzi malim i srednjim poduzetnicima. To znači, kako je naglasila županica, da mali poduzetnik može dobiti npr. uslugu kantiranja proizvoda ili furniranja, same izrade dijelova ili čitavog proizvoda na 5-osnom CNC stroju, ali i uslugu skeniranja proizvoda do najsitnijeg detalja i izradu istog u 3-D modelu kroz skener i printer.

Drugi EU projekt koji je županica Sanja Bošnjak izdvojila je započet ove godine, a radi se o Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju. Investicija je to kojom namjeravaju kulturnoj i povijesnoj baštini, kako kaže, dati jednu novu dimenziju. Radove očekujemo početkom proljeća, a obnova će trajati unutar 3 godine, rekla je Bošnjak.

Sonja Bošnjak naglašava u razgovoru za Virovitički list kako je jedan od važnijih čimbenika u dobrim rezultatima Virovitičko-podravske županije i odlična koordinacija i suradnja sa svim općinama i gradovima s područja županije.

„Trudimo se pomoći svima i zajednički odraditi sve projekte, bilo kroz pripremu i pomoć koju pruža naša Razvojna agencija VIDRA, kandidiranjem na različite izvore financiranja ili zajedničkom realizacijom. Osobno shvaćam i prihvaćam cijelu županiju svojom. Nema općine ili grada za čije ključne probleme i projekte ne znam ili ih ne poznam još iz vremena dok sam bila ravnateljica agencije VIDRA. Smatram da svaki stanovnik ove županije ima pravo na jednaku kvalitetu života kao u najboljoj jedinici lokalne samouprave. Samo moramo čuti njihove potrebe i pretvoriti ih u projekte“, rekla je.

Sonja Bošnjak je govorila i o investicijama u poljoprivredi, planovima za daljnji razvoj turizma, o značaju visoke škole u Virovitici, ali i o programima za poduzetnike i obrtnike.

Podsjetimo, nedavno je u službeni posjet Virovitičko-podravskoj županiji došao i premijer Andrej Plenković sa bliskom suradnicima, među njima je naravno bio i ministar Tomislav Tolušić. Posjet premijera bio je snažna poruka, ne samo Virovitičko-podravskoj županiji, nego i cijeloj Slavoniji da Vlada ima velike planove i projekte upravo za istok Hrvatske. Premijer je tada poručio kako se Virovitičko-podravska županija kvalitetno razvija, ali da je za još bolji napredak potrebno izgraditi brzu cestu koja će povezati ovaj kraj sa Zagrebom sve do Osijeka.

Virovitičko-podravska županija i njezini čelnici zasigurno mogu s optimizmom gledati u budućnost jer uz njihovu angažiranost na razvojnim projektima ne nedostaje i podrška centralne države u realizaciji svih ciljeva i izazova koji su pred tom županijom. (foto: vpz.hr)

Nema komentara

Komentiraj