Pula i dalje nastavlja s odličnim turističkim rezultatima – ostvareno 16 posto noćenja više nego u 2016.

0
63

I prije samog završetka turističke sezone u Puli bilo je jasno da će Pula ove godine premašiti sve dosadašnje rekorde. Kroz velebni Slavoluk Sergijevaca ovog su ljeta najviše prolazili Nijemci koji su ostvarili gotovo 100,000 noćenja više nego 2016. godine te Talijani kojih je pristiglo 40,000. Na trećem su mjestu po prvi puta u povijesti ispred Austrijanaca, gosti iz Velike Britanije koji su stigli na valovima dobre festivalske glazbe Outlooka i Dimensionsa, a treba istaknuti i Poljake koje je rast od gotovo 40% približio na korak od Slovenaca. Posljednje brojke otkrivaju ukupno povećanje dolazaka turista i njihovih noćenja od čak 16% te su rezultat pomnog planiranja i ulaganja u turističku infrastrukturu i sadržaj koji iz godinu u godinu sve bogatiji.

Osim ulaganja u turističku infrastrukture, Pula je doživjela i znatan porast kulturno-umjetničkih manifestacija kojih će se do kraja 2017. godine održati više od 1,000. Promocijom povijesne i kulturne baštine tijekom Noći muzeja u siječnju je započela rekordna pulska godina, a nastavila se 3. pulskim Karnevalom i maškaranom povorkom.

„Sjajni turistički rezultati plod su vrijednog rada svih turističkih djelatnika kojima prije svega treba čestitati na uspješnosti i napretku u odnosu na proteklu godinu. Turizam je najkonkurentnija gospodarska grana u Hrvatskoj, mi smo to na vrijeme prepoznali te me stoga posebno veseli što naših 1,000 manifestacija godišnje ima sve više efekta na pojačani dolazak novih turista iz Europe i cijelog svijeta. Pula je uistinu primjer kako se spajanjem povijesnog nasljeđe s modernim sadržajem i rješenjima mogu postići uistinu impresivni rezultati,“ poručio je gradonačelnik Pule Boris Miletić

Popularni hitovi glazbenih legenda poput Dine Merlina, Stinga, Zucchera i 2 Cellosa privukli su u Arenu desetke tisuća istinskih ljubitelja glazbe i dobrog provoda. Uz to, to je bilo i mjesto održavanja 64. izdanja Pula Film Festivala, najpoznatijeg festivala filmske umjetnosti, ne samo u Hrvatskoj, već i regiji, a koji je osim najboljih hrvatskih filmaša privukao i mnogobrojnu vjernu publiku. Pulski posjetitelji ove godine mogli su uživati uživali i u Danima Antike, tradicionalnoj Puskoj noći i biker događaju godine – Croatia Bike Week.

Sjajne turističke rezultate ostvarila je i Zračna luka Pula koja je do kraja kolovoza zabilježila više od pola milijuna putnika što je već sada više nego cijele 2016. godine. Osim toga veliki je rast posjetitelja ostvarila i prekrasna Arena koju je u 2017. godini posjetilo 365.516 posjetitelja, znatnih 40.000 više nego prošle godine.

Na samome kraju bogate festivalske sezone, nakon Seasplasha i Dimensionsa,  održao se i jubilarni 10. festivalski spektakl Outlooka koji je u Arenu i štinjansku utvrdu Punta Christo doveo monumentalnu listu s 300 međunarodnih izvođača, bendova, producenata, kolektiva, DJ-a i izdavačkih kuća koji su obuhvatili  sve generacije i stilove bass glazbe kako i priliči najvećem europskom festivalu bass glazbe i soundsystem kulture.

Iako se kalendarsko ljeto bliži svome kraju, Pula ne posustaje već nastavlja s bogatim nizom od 1,000 kulturno-umjetničkih manifestacija. Jučer je Pula ponovno bila domaćin  međunarodne triatlon utrke Ironman 70.3, najmasovnije svjetske utrke takvog tipa koja se na televizijskim ekranima prestižnih sportskih kanala održava u 58 zemalja svijeta. S prvim danima jeseni Puljani i njihovi gosti moći će uživati u novom interaktivnom spektaklu festivala Visualie koji će se održati od 21. do 23. rujna na mnogobrojnim lokacijama u starogradskoj jezgri te u ostalim sportsko-rekreacijskim događajima poput već tradicionalne Pulske X-ice i biciklijade Jug na dva kotača. Gosti će nema sumnje nastaviti pristizati i u hladnijim danima tijekom održavanja  novog Sajma knjige u Domu hrvatskih branitelja i popularne manifestacije Prosinac u Puli koji će svojim prigodnim blagdanskim manifestacijama donijeti nove zimske radosti i dodatno uljepšati. (Grad Pula)

Nema komentara

Komentiraj