Škorina kandidatura ide u prilog “crvenima”; Milanović sustiže Kolindu

Najnovije istraživanje Crodemoskop pokazuje da bi, u slučaju da se sada održavaju predsjednički izbori, najviše ispitanika zaokružilo Kolindu Grabar-Kitarović, njih 29,8 posto (30,2 posto u rujnu), što je pola postotnog boda manje nego prošlog mjeseca. Istodobno, prednost u odnosu na Zorana Milanovića se smanjuje jer on bilježi blagi rast. Bira ga 25,6 posto ispitanika (u rujnu 25,5 posto), objavio je večeras RTL.

Izgleda da se ostvaruju prognoze analitičara koji su ukazivali kako će Škorina kandidatura najviše ići u prilog SDP-ovom kandidatu Zoranu Milanoviću. Naime, Milanović se prema posljednjem istraživanju opasno približava Kolindi Grabar Kitarović. Računica je jednostavna, Škoro oduzima Kolindi Grabar Kitarović glasove i tako pomaže Zoranu Milanoviću.

No ne zaostaje puno ni Miroslav Škoro. Iako je zaustavio rast, na visokih je 19,1 posto (19,2 posto u rujnu). Mislav Kolakušić, koji se oglašava isključivo na društvenim mrežama, dodatno se udaljio. Tako u listopadu bilježi znatniji pad za tri postotna boda u odnosu na rujan. Sada ga bira 6,4 posto ispitanika (9,3 posto u rujnu).

Gledano po biračkom tijelu 80-ak posto HDZ-ovaca je očekivano za Grabar-Kitarović, ali i dalje ih 15-ak posto bira Škoru. No, aktualna predsjednica ima i 20-ak posto Mostovih birača. Unatoč tome što je ta stranka službeno podržala Škoru, manje od polovine njihovih birača namjerava za njega glasovati. I Milanović dijeli SDP-ovce, iako ih više od 70 posto bira njega, dio glasova ide i njegovim glavnim protukandidatima.

PERNARU POTPORA JOŠ MANJA

Od ostalih, na petom je mjestu Dejan Kovač kojeg podupire HSLS. Njega bira 3,3 posto birača (2,6 posto u rujnu). Dario Juričan koji je promijenio ime u Milan Bandić ima manje od 2 posto (1,9 posto) glasova, jednako kao i Dalija Orešković. Bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara bira još manje ispitanika – 1,6 posto (u rujnu 2 posto).

DRUGI KRUG GRABAR KITAROVIĆ I MILANOVIĆ

Više je kombinacija moguće u drugom krugu, u koji prema podacima ide aktualna predsjednica. Ako očekuje pobjedu, bit će tijesno jer su i Milanović, ali i Škoro zahtjevni protukandidati. Ipak, tijesnija bi se borba vodila između Grabar Kitarović i Škore.

Nema komentara

Komentiraj