Škoro se „ispuhao“, sve više simpatizera HDZ-a se vraća Kolindi Grabar-Kitarović

0
108

Predsjednički izbori su pred vratima, a stvari se polako vraćaju na svoje mjesto kada je riječ o izgledima kandidata na izborima. Iako se prije nekoliko mjeseci moglo pretpostaviti kako će neka „nova“ lica, poput Miroslava Škore, pomrsiti račune favoritima to se ipak izgleda neće dogoditi. To se u početku Škorina pojavljivanja u javnosti doista i mislilo jer je on tada, nakon uvjetno rečeno lošijeg rezultata HDZ-a na izborima za Europski parlament, iskoristio trenutak i domoljubnim populizmom „zaveo“ dio rezigniranog HDZ-ovog biračkog tijela i pribavio si respektabilan početni rejting.

No, s vremenom se HDZ očito konsolidirao i formiranjem izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović na čelu s perspektivnim i vrijednim HDZ-ovcem iz Slavonije Ivanom Anušićem uveo red i disciplinu u svoje redove. Nakon Škorine objave kandidature HDZ je uistinu bio malo poljuljan i gotovo 20 posto HDZ-ovih birača u tom je trenutku odlučilo se okrenuti Miroslavu Škori. Njegovi koncerti, objave po fejsu, pjevušenja „Sude mi“ i slične domoljubne doskočice u trenutcima nezadovoljstva EU izborima biračima HDZ-a su se činili kao utjeha u teškim trenutcima. No, prema informacijama s kojima sada raspolažemo trenutno je svega još samo 7 posto HDZ-ovih birača na strani Miroslava Škore, s tendencijom pada, a dok je velika većina njih 89 posto na strani Kolinde Grabar-Kitarović dok je manji dio njih neodlučno.

Da je tome tako potvrđuju i posljednja istraživanja javnog mišljenja o predsjedničkim kandidatima.

Iz ovomjesečnog HRejtinga moglo bi se zaključiti da HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović i SDP-ov kandidat Zoran Milanović dijele sudbinu svojih stranaka. Osvajaju približno isto kao i njihove stranke, razlika među njima trenutačno je gotovo ista kao između HDZ-a i SDP-a.

Da je 1. izborni krug održan prošlu nedjelju, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 28,9%, a Zoran Milanović 26,4% biračke potpore. U odnosu na listopad HDZ-ova kandidatkinja pala je za gotovo 1% (0,90%), a SDP-ov kandidat narastao oko pola posto (0,58%), pa je trenutačna razlika među njima točno 2 i pol posto.

Miroslav Škoro sa 17,6% i dalje je trećeplasirani, ali je najviše pao (-1,48%). Slijedi ga, pak, onaj koji je najviše (+5,02%) rastao – Mislav Kolakušić, pa je s listopadskih 7, sad došao do 12% (12,1%) biračke potpore.

Nema komentara

Komentiraj