U Rijeci uspješno realiziran EU projekt izgradnje paviljona studentskog smještaja

0
165

Nedavnim postavljanjem fotonaponskih panela završeni su radovi prve faze izgradnje studenskog smještaja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Izgradnja i opremanje triju paviljona sa 754 ležaja te prateće infrastrukture, vrijedni gotovo 180 milijuna kuna, najvećim su dijelom financirani sredstvima EU fondova.

Studenti su u paviljone uselili još početkom protekle akademske godine, a potom je uslijedilo uređenje okoliša i završni radovi. Na završnom predstavljanju projekta rektorica Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako je izgradnjom paviljona omogućena je veća dostupnost visokog obrazovanja studentima slabijeg ekonomskog statusa, studentima s invaliditetom i drugim ranjivim skupinama, smanjeni su troškovi studiranja te značajno povećana razina studentskog standarda.

Iako je izgradnjom triju paviljona više nego udvostručen ukupan kapacitet organiziranog studentskog smještaja u Rijeci, i dalje postoji potreba za proširenjem smještaja, budući da je samo u ovoj školskoj godini 1000 studenata ostalo bez studentskog smještaja u Kampusu. Stoga je potrebno, istaknula je rektorica Prijić Samaržija, što prije krenuti u drugu fazu projekta, koja predviđa izgradnju dodatnih osam paviljona.

Potporu projektu izgradnji studentskog smještaja dala je i državna tajnica ministarstva znanosti Branka Ramljak, a završnom predstavljanju projekta prisustvovala je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Eu Gabrijela Žalac. Ministrica je izrazila uvjerenje da će 2. faza uređenja studenskog smještaja na Kampusu biti među projektima financiranima iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, koji će u 2018. godini biti revidiran.

Važnost nastavka uređenja studenskog smještaja naglasio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je istaknuo kako je izgradnja cjelokupnog Kampusa na Trsatu potvrda da se zajedničkom suradnjom Sveučilišta i Grada na pripremi zemljišta, rješavanju imovinsko-pravnih problema te izgradnji infrastrukture kao i uz potporu Vlade RH i nadležnih ministarstava, osiguravanjem financiranja, može realizirati tako značajan projekt, koji je Trsat preobrazio, kako je jednom rekao akademik Magaš, u akropolu znanja.

Ispred Primorsko-goranske županije čestitke Sveučilištu uputila je zamjenica župana Marina Medarić.

Nema komentara

Komentiraj