U Saboru se raspravljalo o značajkama novog Zakona o vinu; administrativno rasterećenje od 33 %, ali i ukidanje mnogih nameta

0
218

Nakon što je Vlada početkom ove godine usvojila Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., a ta je Vinska omotnica u iznosu od 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun euro godišnje, slijedi i donošenje novog Zakona o vinu, čiji je prijedlog u upravo u Saboru.

Njime se predviđa manje administriranje, veća kontrolu na terenu te pridonosi administrativnom rasterećenju od 33 posto u odnosu na postojeće propise. Upravo je o prednostima novog zakona u Saboru govorio zastupnik Domagoj Mikulić te istaknuo neke od značajki novog zakona.

Tako se novim zakonom, kako je istaknuo zastupnik Mikulić, ukidaju sve naknada za stavljanja vina u promet, predviđa se i ukidanje evidencijskih markica te uspostavljanje četiri nove vinogradarske regije. Njime se priznavaju četiri regionalne organizacije vinara, a omogućava se prodaja vina u tržišno transparentnim uvjetima.

“Ovim Zakonom postavljamo preduvjete s kojima sam siguran možemo očekivati promjenu stanja u vinarstvu i vinogradarstvu kako bi naši vinari živjeli bolje i kvalitetnije”, rekao je zastupnik Mikulić.

Četiri nove vinogradarske regije

Novim Zakonom o vinima uspostavlja se marketinško označavanje vina preko četiri nove vinogradarske regije – Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i središnja bregovita Hrvatska. Predviđa se priznavanje četiri regionalne organizacije vinara – povezane s novim regijama radi davanja prava proizvođačima da upravljaju promotivnim i marketinškim aktivnostima vezanim uz hrvatska vina i njihovo označavanje. – Decentralizira se postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama – ocjenjivanje na razini regija, regionalne organizacije predlažu ocjenjivače s vlastitog područja, pa tako, primjerice, vino s Pelješca neće ocjenjivati licencirani senzoričari iz Kutjeva. Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, preko Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, osigurat će nužnu infrastrukturu za ocjenjivanje vina i jamčiti anonimnost uzoraka.

Nema komentara

Komentiraj