U Splitu održana informativna radionica za poziv „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“

0
574

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović sudjelovala je danas na Informativnoj radionici za poziv „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ koja se, u organizaciji Ministarstva kulture, održala u splitskom hotelu „Radisson Blue“.

Uz zamjenicu gradonačelnika Informativnoj radionici nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, saborski zastupnici Petar Škorić i Ante Bačić, te predstavnici civilnog sektora. Ministrica kulture Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo dolaskom brojnih sudionika radionice.

„Drago nam je da smo prvu ovakvu radionicu započeli upravo u Splitu jer smo svjesni duge tradicije kulture i umjetnosti koja je prisutna na ovom području. Ovakvim natječajima možemo snažno doprinijeti lokalnom kulturnom razvoju. Naglasak natječaja je na razvoju postojećih i uspostavi novih modela upravljanja između javnog i civilnog sektora, poticanju suradnje i zajedničkog donošenje odluka na lokalnim razinama te pristup kulturno-umjetničkim programima“, kazala je, među ostalim, ministrica Obuljen Koržinek. Ministar rada i mirovinskog sustava istaknuo je da je suradnja s civilnim društvom jedan od prioriteta Vlade RH, te da je iz Europskog socijalnog fonda predviđeno preko 800 milijuna kuna za razvoj civilnog sektora i udruga u kulturi. Kultura je potreba i centralni dio života svakog društva, poručio je ministar Pavić. Svim sudionicima Informativne radionice dobrodošlicu u Split izrazila je i zamjenica Hrgović.

„Brojnost sudionika ove radionice potvrđuje da je grad Split gladan kulture u onom organiziranom smislu. Ovo potvrđuje da je kultura u Splitu u snažnom središtu pažnje. Želim svima uspješne aplikacije na natječaj ovog programa. Također, sudionici ovog projekta i natječaja mogu računati na podršku Grada Splita prema resornim ministarstvima u procesu apliciranja“, istaknula je zamjenica Hrgović zahvalivši se svima koji su podržali održavanje Informativne radionice u gradu pod Marjanom. Također, zamjenica Hrgović izrazila je zadovoljstvo što će se ove godine u Splitu otvoriti podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan istaknuo je da Nacionalna zaklada već duže vremena podržava i financira slične modele sudioničkog upravljanja i suradnje javnog i civilnog sektora.

Ministarstvo kulture organizira informativne radionice u Splitu, Osijeku i Zagrebu za potencijalne prijavitelje povodom objave otvorenog (privremenog) poziva na dostavu projektnih prijedloga „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“.  Poziv je objavljen u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., a usmjeren je na razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Cilj informativnih radionica je detaljnije obavijestiti potencijalne prijavitelje o ciljevima i kriterijima natječaja te procedurama za prijavu i ocjenjivanje projekata.

Nema komentara

Komentiraj