U Varaždin je došla najveća investicija u javne objekte u posljednjih 26 godina

0
157
Župan Čačić: „Današnjim danom osiguran početak investicije od iznimnog značaja za stanovnike cijele Varaždinske županije, ali i za sve djelatnike Opće bolnice Varaždin“

Nakon čak 13 godina u Općoj bolnici Varaždin napokon počinje veliko ulaganje, kojim će energetski biti obnovljeno čak sedam objekata unutar bolničkog kompleksa. Uloženo će biti 83,5 milijuna kuna s PDV-om. Osim što će zgrade Interne, Neurologije, Kirurgije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice dobiti nove, toplinski izolirane fasade, novu stolariju i solarne panele, u objektima će mjerenje potrošnje energije biti automatizirano, a na radijatore će biti postavljeni termostatski ventili.

Zahvaljujući tome i brojnim drugim radovima, varaždinska bolnica godišnje će na energentima uštedjeti 3,4 milijuna kuna ili oko 8.650.000 Kwh energije, a upravo će se iz tih ušteda ulaganje vraćati 14 godina nakon završetka radova. Početak radova svečano je obilježen u srijedu, 16. kolovoza 2017., a uz domaćine, župana Varaždinske županije Radimira Čačića i njegove suradnike, ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr.med.Nenada Kudelića, obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Vlade, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici Gradova i Općina te izvođači radova..

Treba istaknuti kako se ulaganje odvija u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava sredstva za sufinanciranje provedbe. Fond će osigurati 24 milijuna kuna, a ostatak sredstava Prvo plinarsko društvo, pružatelj energetske obnove koje je odabrano putem postupka javne nabave. Iznimno je važno što Opća bolnica Varaždin ne mora osigurati sredstva budući da će se ulaganje vraćati iz ušteda na energentima.

Ova investicija, koju je župan Čačić pokrenuo u točno 30 dana, najveća je investicija u javne objekte u povijesti Grada Varaždina. Zadnja usporediva investicija bila je izgradnja objekata Interne i Pedijatrije davne 1991., a u ovom je trenutku četvrta najveća investicija na području energetske obnove objekata u Republici Hrvatskoj. Rok za dovršetak svih radova je 31. prosinca 2018. godine. Kao što je već istaknuto, svih sedam objekata – zgrade Interne, Neurologije, Kirurgije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice – dobit će nove fasade, toplinski izolirane, na objektima će biti postavljena nova stolarija, a postavljeni će biti i solarni paneli za pripremu tople vode. U zgradama Kirurgije i Interne bit će postavljene nove kotlovnice, ugrađene će biti dizalice topline. Novi sustav za grijanje u zgradi Interne je, uz postojeći cjevovod, predviđen za grijanje još pet objekata, zgrada RTG-a, Ljekarne, Kuhinje, Neurologije i Ginekologije. Ravni krovovi će pak biti izolirani na zgradama Ljekarne i Kuhinje, a zgrada Praonice će, primjerice, dobiti novi valjak za glačanje, pa će u tehnološkom procesu glačanja bolničkog rublja biti postignuta dodatna ušteda energije. Projektom je predviđeno i stavljanje termostatskih ventila na radijatorima, mjerenje potrošnje energije će biti automatizirano, a u zgradama će biti postavljeni odvojeni mjerači za zasebno mjerenje potrošnje energije.

Ovim velikim ulaganjem će se pridonijeti da se ispuni jedan od ciljeva Programa energetske obnove zgrada javnog sektora.
Naime, sukladno Direktivi 2012/27/EU Europskog parlamenta i Vijeća o energetskoj učinkovitosti od država članica se traži da svake godine obnove 3 posto ukupne površine poda grijanih i/ili hlađenih zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti.

Nema komentara

Komentiraj