Veliki preokret na desnici! Unatoč Škori, mnogi njegovi zagovaratelji staju uz Kolindu Grabar-Kitarović

0
355

Miroslav Škoro, nezavisni i samo prozvani kandidat desnice koji je na izborima osvojio priličan broj glasova, njih više od 460.000, jučer je stao na kraj špekulacijama oko toga hoće li u drugom krugu podržati aktualnu predsjednicu Republike. Objavio je kako na izborima neće podržati nikoga, već će na listiću nadopisati brojku 3 i zaokružiti “hrvatski narod”.

Mnogim njegovim glasačima takva odluka se nije svidjela, što je i vidljivo na njegovom FB profilu gdje je pretpio mnoštvo kritika. Naime, većina njegovih birača u drugom krugu će glasovati i podržati Kolindu Grabar-Kitarović.

U međuvremenu mnogi su se poznati, koji su ga podržali, u drugom krugu okrenuli Kolindi Grabar-Kitarović. Prvi ju je podržao HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej čiju je podršku Škori u prvom krugu, šef HDZ-a Andrej Plenković komentirao riječima: “Kad mu taj kandidat propadne, vratit će se materi HDZ-u”. Grabar-Kitarović podržao je i odvjetnik Željko Olujić.

“U drugom krugu podržat ću gospođu Grabar-Kitarović”, potvrdio je Olujić kojeg smo pitali i je li kao član HDZ-a imao problema u stranci zbog toga što je u prvom krugu glasao za Škoru.

“Nisam imao problema zbog toga, a nadam se da stranka i neće poduzimati ništa protiv nas koji smo u prvom krugu podržavali Škoru”, kazao je Olujić.

Bivši ministar pravosuđa, također član HDZ-a, Bosiljko Mišetić kazao je kako sigurno neće biti za Zorana Milanovića, ali da za potporu Grabar-Kitarović postoji nekoliko uvjeta.

“Ako sam bio za Škoru, za to sam imao razloge, jer bi bilo logično da sam kao član HDZ-a bio za našu kandidatkinju. Smatrao sam da je Škoro imao više argumenata da bude predsjednik. Ono što je sigurno je da ću u drugom krugu biti protiv Milanovića, a što se tiče potpore Grabar-Kitarović, to će ovisiti o tome kakva će biti na sučeljavanju, odnosno, hoće li mi kroz to sučeljavanje ponuditi argumente da joj dam potporu. Nisam siguran da ću je podržati ako ona ne definira je li za Europu kao državnu zajednicu koju zagovaraju Merkel i Macron ili je za EU kao zajednicu suverenih država. Također očekujem da se jasno odredi oko Istanbulske konvencije i Marakeškog sporazuma, ali i oko referendumskih inicijativa, te svog odnosa prema BiH jer nije dovoljno da samo kaže kako će se brinuti o Hrvatima u BiH”, kazao je Mišetić. Dodaje kako mu se čini da je Grabar-Kitarović sada razapeta između onog što ona stvarno jest i onoga što od nje traži vrh HDZ-a.

Poništit će listić

“Ako se ne distancira od te potpore, onda neće proći bez obzira dao joj ja svoj glas ili ne – kazao je Mišetić.

Ruža Tomašić, jedna od liderica Suverenista, prije dva dana za Jutarnji je kazala pod kojim bi uvjetima javno podržala Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu izbora.

– Prvo, da nam kratko i jasno kaže što planira napraviti dalje, da prizna greške iz svog mandata i da nas uvjeri da zaslužuje drugi mandat. Drugo, da kaže da je previše slušala Vladu Andreja Plenkovića, da će raditi ono što mora kao predsjednica države, a ne ono što joj kaže predsjednik Vlade, te da nam kaže da će zaista sukreirati vanjsku politiku – rekla je Tomašić koja je svojim biračima poručila da glasuju po savjesti.

“I ja ću tako glasati. Zasad je sigurno da neću glasati za Zorana Milanovića, a oko Kolinde konačnu odluku još nisam donijela”, rekla je Tomašić. General Željko Sačić, koji je također podržavao Škoru, kazao nam je jučer da ne može govoriti u njegovo ime jer je riječ o njegovom rezultatu i glasovima.

“Škoro će se sam izjasniti, a ja osobno ću pozvati svoje kolege i prijatelje da glasuju po savjesti, onako kako bi bilo najbolje za hrvatski narod u budućnosti”, kazao je Sačić i dodao da on osobno neće dati glas Zoranu Milanoviću.

Nema komentara

Komentiraj