Zajednica županija u partnerskom projektu s Veleposlanstvom Kraljevine Danske

0
125

Veleposlanik Kraljevine Danske u Zagrebu Christian Thorning sastao se u četvrtak 3. svibnja s predsjednikom Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskim županom Goranom Paukom. Predsjednik Zajednice Pauk upoznao je veleposlanika s osnovnim projektima Zajednice i programskim smjernicama rada.

Veleposlanik Thorning prezentirao je danske modele upravljanja lokalnim razvojem i inovativne primjere uspješnih otoka Samso i Bornholm. Prepoznajući važnost dobrog dijaloga sa svim dionicima, Hrvatska zajednica županija podržat će projekt veleposlanstva koji pokušava primjere dobre prakse Danske približiti hrvatskoj javnosti. Sredinom listopada na jadranskoj će obali biti organizirane dvije konferencijevezane uz rješenja pametnih otoka. Biti će to prilika da gradonačelnici razvijenih danskih otoka predstave svojim hrvatskim kolegama primjere samoodrživih zajednica, ali i da se porazgovara o urbanom i ruralnom planiranju, mobilnosti i kvaliteti života.

Uz to, uočeno je kako Danska i Hrvatska imaju puno zajedničkih interesa, a susret lokalnih i regionalnih samouprava biti će odlična prilika da se u Hrvatskoj popularizira progresivni pristup razvoju otoka. Rješenja koja su već testirana u Danskoj tako će možda pronaći puteve implementacije i izvan originalnih okvira. Uz bogat program konferencije, u panel diskusijama će se također razgovarati i o povezivanju otoka i podizanju kvalitete života njihovih stanovnika.

Nema komentara

Komentiraj