Na istoku Hrvatske i dalje se radi punom parom; posjet ministara, beskamatni krediti za poduzetnike, investicije u zdravstvu, športu i prekogranični projekti

0
417
Na istoku Hrvatske, točnije na području najrazvijenije slavonsko-baranjske županije, u Osječko-baranjskoj županiji radna atmosfera je i dalje na visokoj razini. Karakterstika je to i uobičajen način rada tamošnje regionalne samouprave još od ljeta 2017. godine od kada je župan Ivan Anušić postavio novi smjer županije koji se temelji na konkretnim razvojnim projektima. Vidljivo je to iz analize i presjeka tjedna na izmaku koji je bio iznimno sadržajan i bogat aktivnostima. Tako su Osječko-baranjsku županiju posjetila čak dva ministra iz Vlade, potpisan je ugovor o beskamatnim kreditima za poduzetnike, ojačana je suradnja te županije sa susjedima iz Mađarske i još mnogo drugih stvari.
U nastavku vam donosimo pregled aktivnosti.
Beskamatni krediti za male i srednje poduzetnike te poduzetnike početnike u Osječko-baranjskoj županiji

Prema potpisanom Ugovoru, Osječko-baranjska županija će subvencionirati kamate do 2 postotna poena godišnje trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama koje ulažu na područje Županije, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala. Krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljišta, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 % iznosa kredita. Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80 tisuća kuna, a najviši 8 milijuna kuna, uz poček do 3 godine i rok otplate do 12 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamatna stopa iznosit će 0 % (za poduzetnike koji ulažu na potpomognuta područja – jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. III. i IV. skupinu i koji su dokazali tržišnu konkurentnost uspješnom prodajom na domaćem i/ili inozemnom tržištu), odnosno 1 % za ostale poduzetnike koji kreditiraju nove investicije, uz mogućnost dodatnog snižavanja kamatne stope.

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80 tisuća kuna, a najviši 1,8 milijuna kuna, poček je 3 godine, rok otplate do 14 godina uključujući i poček, a za krajnje korisnike kamata će iznositi 0 %.

Uz preuzimanje kamate na poduzetničke kredite prema Programu kreditiranja poduzetništva žena i Programu kreditiranja poduzetništva mladih za mlade poduzetnike, Osječko-baranjska županija trenutno subvencionira kamatu na poduzetničke kredite za projekte “Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva” za 2009. godinu i “Kreditom do konkurentnosti” koje provodi u suradnji s resornim ministarstvom i poslovnim bankama te svoj samostalni projekt “Kreditiranje obrtnih sredstava” s poslovnim bankama, za što je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu planirano 3,2 milijuna kuna.

Nova tribina povodom 100 godina NK „Belišće“

U Belišću je danas, 24. siječnja 2019. godine, uz prigodnu svečanost položen kamen temeljac i time otvoreni radovi na izgradnji tribine nogometnog stadiona NK „Belišće“, kojoj je nazočio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator.

Povijest nogometa u Belišću počinje donošenjem prve nogometne lopte učenika iz Pečuha, a potom je 1919. godine osnovan klub pod nazivom ”Belišćanski športklub”, inače jedan od najstarijih nogometnih klubova u državi. Bio je usko vezan uz tvrtku Gutmann, kasnije Kombinat Belišće i Belišće d.d., mijenjao je natjecateljske rangove, pa je bio i prvoligaš, a od 1960. godine nosi sadašnje ime.

Ove godine NK „Belišće“ proslavlja vrijedan sportski, društveni i generacijski jubilej, 100 godina postojanja, a tim povodom – kako je rekao gradonačelnik Dinko Burić – kao poklon Grada generacijama sportaša, sportskih radnika i navijača NK „Belišća“, na zapadnom dijelu stadiona izgradit će se nova tribina Gradskog stadiona Belišće s 500 sjedećih mjesta. U prizemlju će se nalaziti svečani salon s klupskim prostorijama i svlačionicama te popratim sadržajima. Ukupna vrijednost investicije iznosi sedam milijuna kuna, a financira je Grad Belišće uz pomoć Osječko-baranjske županije i Hrvatskog nogometnog saveza.

Novi radiološki uređaj podiže standard liječenja u našičkoj bolnici

Sredinom studenoga prošle godine u Općoj županijskoj bolnici Našice pušten je u rad najmoderniji endoskopski stup, zajedno s novim kolonoskopom i gastroskopom. Danas, 23. siječnja 2019. godine, svečano je označen početak rada mobilnog C-luk sustava za radiologiju, također tehnološki najmodernijeg. Uz ravnatelja Bolnice dr. Hrvoja Šimića i zaposlenike, svečanosti su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović i gradonačelnik Našica Josip Miletić.

– Zdravstvena tehnologija stalno napreduje, pa Uprava našičke bolnice u skladu s potrebama i zahtjevima pojedinih službi donosi planove nabave za svaku godinu. Tako smo prošle godine, između ostalog, odlučili nabaviti mobilni radiološki uređaj koji se naziva C-luk, a služi u operacijskoj sali, integrira radiološku dijagnostiku i djelatnost kirurgije, odnosno internista za postavljanje pacemakera. Uređaj je u cijelosti nabavljen iz decentraliziranih sredstava Osječko-baranjske županije, a omogućit će kvalitetniju dijagnostiku i kvalitetniji terapijski postupak prilikom operacija te podići kvalitetu zdravstvenih usluga cijele bolnice – rekao je ravnatelj Šimić.

Dodao je kako je vrijednost C-luk sustava 1.335.000,00 kuna te da su iz ukupno predviđenih 3,5 milijuna kuna decentraliziranih sredstava, koje je Osječko-baranjska županija prošle godine osigurala za našičku bolnicu, nabavljeni novi digitalni mamograf, endoskopski stup za preglede u gastroenterologiji, danas predstavljeni C-luk sustav, a za mjesec dana svečano će se označiti završetak projekta provođenja centralnih plinova čime će Bolnica dostići još jedan zavidan standard te biti uz bok najboljim bolnicama. I ove godine nastavlja se proces zanavljanja opreme korištenjem decentraliziranih sredstava, a među prvim trebala bi biti nabava ultrazvuka za ginekologiju.

Ured Pannon EGTC-a u Osijeku unaprijedit će prekograničnu suradnju Hrvatske i Mađarske

U zgradi u Ulici Stjepana Radića 4 u Osijeku, gdje je i sjedište Javne ustanove Županijske razvojne agencije, u utorak (22. siječnja 2019. godine) djeluje ured Pannon EGTC (Europske grupacije za teritorijalnu suradnju). Zajednički su ga otvorili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Generalne skupštine Županije Baranja i župan Zoltan Madaras te direktor Pannon EGTC-a Andras Gondoc. U uredu od danas radi Marina Šarac Raič.

– Danas smo otvorili ured, ali i održali drugi sastanak na razini županija na komu smo konkretno razgovarali o suradnji. Imamo puno zajedničkih ideja i projekata te smo na dobrom putu da još intenzivnije razvijamo projekte prekogranične suradnje županija iz Hrvatske i Mađarske, za što postoji jasna obostrana volja – rekao je župan Ivan Anušić. Naglasio je da će novootvoreni ured voditi niz projekata, a izdvojio je projekt povezivanja Osijeka i Pečuha izravnom linijom autobusa na električni pogon, što će se financirati iz fondova EU, zatim projekte u turizmu, od brendiranja do festivala i manifestacija. Posebno je pohvalio obostrano kvalitetnu suradnju s nacionalnim manjinama, Hrvatima u Mađarskoj i Mađarima u Hrvatskoj.

Župan Madaras je rekao da je lako raditi s partnerima koji također žele boljitak svoje županije, a takav je župan Anušić. Smatra da će se preko ureda u Osijeku puno lakše rješavati eventualne probleme u procesu zajedničkog apliciranja projekta te osiguranja sredstava iz fondova EU ili drugim pitanjima.

Uoči otvaranja ureda, na sastanku župana Ivana Anušića i izaslanstva Županije Baranya na čelu sa županom Zoltanom Madarasom, a potom i s predstavnicima Pannon EGTC-a na čelu s direktorom Andrasom Gondocem, središnje teme bile su partnerstvo u organizaciji Trilateralnog gospodarskog foruma u Pečuhu te turistička suradnja, osobito mogućnosti zajedničkog marketinškog predstavljanja turističke ponude dviju županija nakon što turistička agencija Mađarske donese strategiju o južnoj Mađarskoj za razvoj turizma koja omogućava značajnija ulaganja. Konkretno se razgovaralo i o suradnji u prekograničnim projektima u koje se namjerava što više uključiti poduzetnike iz Hrvatske, Mađarske i BiH. Upozoreno je tako i na projekt B light (Beneficiary Light) čiji je nositelj HAMAG BICRO, a partner JU Županijska razvojna agencija, kojim se prvi put u povijesti mađarsko-hrvatske prekogranične suradnje omogućava izravno financiranje malih i srednjih poduzeća bespovratnim sredstvima.

Izaslanstva Županije Baranja, Pannon EGTC-a i Osječko-baranjske županije danas su u Osijeku posjetili i Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj gdje ih je primio ravnatelj Janoš Andoči.

PANNON EGTC

Pannon EGTC djeluje od 2010. godine s ciljem jačanja i unaprjeđenja društvenog i gospodarskog razvoja koji se temelji na prekograničnoj, transnacionalnoj i međuregionalnoj suradnji između država članica te njihovih regionalnih i lokalnih vlasti. Njegove članice su jedinice lokalne i regionalne samouprave, sveučilišta te druge javne institucije s područja Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a među njima je i Osječko-baranjska županija. Predsjednik Pannon EGTC-a je Zoltan Madaras, a župan Ivan Anušić je potpredsjednik grupacije.

Najnoviji linearni akcelerator na usluzi pacijentima KBC-a Osijek

Povodom nabave novog linearnog akceleratora u Zavodu za onkologiju te uređenja prostorija Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatriju, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić danas, 21. siječnja 2019. godine, posjetio je Klinički bolnički centar Osijek. Zajedno sa županom Ivanom Anušićem te ravnateljem KBC-a dr. sc. Željkom Zubčićem, zamjenikom ravnatelja Vlatkom Kopićem, pročelnikom Zavoda za onkologiju dr. sc. Ilijanom Tomašem te suradnicima obišao je prostorije s novom opremom.

– Zahvaljujem Ministarstvu zdravstva što je uvidjelo potrebu KBC-a za nabavku novog linearnog akceleratora jer je bolnica godinama funkcionirala samo na jednom takvom uređaju, a pokriva područje s oko 800.000 osiguranika. Naše zadovoljstvo je još veće jer je riječ o tehnološki najmodernijem akceleratoru, vrijednom 13,5 milijuna kuna, kakav se u Hrvatskoj nije nabavio od 2011. godine, a prvi takav dolazi u Osijek – rekao je ravnatelj KBC-a Zubčić. Naglasio je kako je 2018. godine u nabavu medicinske opreme KBC-a uloženo oko 38 milijuna kuna, na čemu zahvaljuje Ministarstvu. Naravno, potrebe za opremom i dalje postoje, kao i plan zanavljanja jer ima dosta opreme stare i po 20 godina.

Ministar Kujundžić rekao je da je novi akcelerator veliki dobitak za KBC i istočni dio Hrvatske. Istaknuo je kako su liste čekanja bile do četiri mjeseca, a s novim akceleratorom one će i nestati. Radi se o najsuvremenijem uređaju, gdje se na malo područje u tumoru mogu koncentrirati velike doze rendgenskih zraka koje uništavaju tumor, a čini bitno manje štete zdravom okolnom tkivu ili organima. Dodao je kako KBC Osijek nije bio zanemaren pri nabavi opreme prošlih godina, jer su nabavljeni novi uređaji za magnetsku rezonancu, angiografiju i koronarografiju te najavio da se ove godine planira nabava novih uređaja za kardiokirurgiju i ortopediju. Posebno je naglasio da Vlada podržava izgradnju nove bolnice u Osijeku, što je kapitalna investicija na nacionalnoj razini.

U poboljšanju uvjeta rada KBC-a sudjeluje i Osječko-baranjska županija, koja je prošle godine investirala više od 1,3 milijuna kuna svojih sredstava u obnovu i proširenje usluga KBC-a. Župan Ivan Anušić stoga naglašava da Županija, KBC-e, Ministarstvo i Vlada RH rade puno zajedničkih projekta, a izdvaja kako je kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za izgradnju novog KBC-a.

– Izgradnja novog KBC-a je izuzetno velik projekt, koji će se raditi godinama. Očekujemo da će se minimalno 2 godine raditi projektna dokumentacija, no imovinsko-pravni odnosi su riješeni i zemljište je već osigurano. Najvažnije je da smo počeli s realizacijom ideje i osigurali prva sredstva, pa ćemo sigurno izgraditi novi KBC na dobrobit svih pacijenata koji mu gravitiraju – istaknuo je župan Anušić.

Rješavanjem vlasničkih odnosa nad nekretninama omogućava se nove investicije u Osječko-baranjskoj županiji

Stanovnici Krndije, sela u Općini Punitovci, napokon mogu biti mirni u kućama u kojima žive desetljećima, a nad kojima je bilo upisano državno vlasništvo. Naime, ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić danas, 21. siječnja 2019. godine, uručio je načelnici Općine Punitovci Jasni Matković Odluku o darovanju nekretnina u k.o. Krndija Općini Punitovci, a u svrhu provođenja programa stambenog zbrinjavanja i programa demografske obnove. Preostalih 50-ak stanovnika, nekada je bilo i više od 2.500 stanovnika, od sada mogu uređivati svoje domove, moguće je i komunalno uređivanje sela, a time se stvaraju uvjeti za kvalitetniji život, baš kao i povratak bivših ili dolazak novih stanovnika ovog sela na tromeđi Našica, Osijeka i Đakova.

Radni posjet Osječko-baranjskoj županiji ministar državne imovine Goran Marić te državni tajnik Tomislav Boban i pomoćnik ministra Leon Žulj počeli su održavanjem koordinacijskog sastanka sa županom Ivanom Anušićem i njegovim suradnicima te načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova, na komu je ministar predstavio novosti koje Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora nudi jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, a tiču se darovanja, imovinsko-pravnih i drugih odnosa nad nekretninama. Bio je to zapravo operativni sastanak, a na pitanja nazočnih načelnika i gradonačelnika čelnici Ministarstva dali su konkretne odgovore, odnosno dogovorili način i rokove njihova rješavanja.

Središnji dio posjeta bilo je potpisivanje Diobnog ugovora između Republike Hrvatske, Ministarstva državne imovine i Osječko-baranjske županije kojim se rješavaju imovinsko-pravni i vlasnički odnosi nad kompleksom zgrada u Županijska 4 u Osijeku ukupne površine 7.843 m².

– Potpisivanjem ovog ugovora rješavamo problem zgrade u Županijskoj 4 koja se od ovog trenutka može obnoviti i dovesti u primjereno stanje kao zaštićeni spomenik kulture i sjedište Županije, što ćemo i učiniti. Ovaj problem nije se uspio riješiti 27 godina, pa treba naglasiti da aktualnim rješvanjem problema u vezi nekretnina ujedno omogućavamo pokretanje investicijskih ciklusa u jedinicama lokalne i regionalne samouprave – rekao je župan Anušić.

Ministar Marić dodao je kako je u protekle dvije godine Ministarstvo donijelo ukupno 450 odluka kojima je darovalo i aktiviralo nekretnine jedinicama lokalne i regionalne samouprave u vrijednosti milijardu kuna. – Te odluke će dovesti do novog zapošljavanja, a samo na tim nekretninama očekuje se pokretanje najmanje tri milijarde kuna vrijednih investicija. Upravo zato je Ministarstvo svoje aktivnosti usmjerilo prema JL(R)S, izmijenili smo zakon te omogućili ovakvo djelovanje. Za područje Osječko-baranjske županije do sada je doneseno 36 odluka u vrijednosti 36,6 milijuna kuna, a danas su potpisani ugovori u vrijednosti 30 milijuna kuna. Ove godine očekujem rješavanje novih zahtjeva i predmeta u vrijednosti još 100 milijuna kuna. Sretan sam zbog svakog riješenog predmeta – rekao je ministar Marić.

Nema komentara

Komentiraj