Projekt Slavonija u punom jeku; pristižu milijuni iz EU fondova za razvojne projekte u Baranji i Osijeku

0
600

U naredne četiri godine osječka Tvrđa bit će veliko gradilište. Na prostoru od 30.000 četvornih metara uskoro slijedi cjelovito raskopavanje ulica, vađenje dotrajalih instalacija i njihova zamjena novima, a potom vraćanje izgleda ulica u prvobitno stanje. Pri tomu će se nastojati što manje ometati uobičajeni život Tvrđe, pa će se na primjer postojeću infrastrukturu održavati u funkciji do zadnjeg trenutka prije spajanja nove. Riječ je o europskom projektu „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ kojim će se osnovne funkcije Tvrđe unaprijediti te staviti u potpunu svrhu poslovne i turističke namjene u skladu s današnjim standardima zaštite spomeničke vrijednosti.

U Muzeju Slavonije u Osijeku tako je u petak, 8. veljače 2019. godine, održano svečano potpisivanje Ugovora za projekt „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“. Potpisali su ga ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, a događaju je nazočio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Ministrica Žalac rekla je da je ovo najveći strateški projekt Urbane aglomeracije Osijek financiran kroz ITU mehanizam. Njegova ukupna vrijednosti iznosi 90 milijuna kuna, a 64,5 milijuna kuna iznose bespovratna sredstava. Dodala je kako vrijednost projekata iz EU fondova za Grad Osijek iznosi 1,4 milijardu kuna, dok je vrijednost projekata za Osječko-baranjsku županiju 3,4 milijarde kuna. U okviru 39 milijuna eura raspoloživih sredstva ITU mehanizma za Urbanu aglomeraciju Osijek najavila je potpisivanje novih projekata; biciklističke staze, IT park… Pojačane aktivnosti na korištenju europskih fondova smatra rezultatom partnerstva, kvalitetne pripreme i suradnje.

Prije potpisivanja ugovora, ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, župan Ivan Anušić i gradonačelnik Ivan Vrkić te njihovi suradnici održali su radni sastanak na komu su razgovarali o projektima u turizmu te aktivnostima u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem.

Ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj SAFU Tomislav Petric i župan Ivan Anušić u petak su posjetili i Beli Manastir. S gradonačelnikom Tomislavom Robom potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja PEER centra“ (Poslovni, edukacijski, ekološki i razvojni centar), pripremljenog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost ovog projekta uređenja nekadašnjeg beljskog restorana u prigradskom naselju Šećerana u poslovne prostore za poduzetnike, prostore za radionice, hostel, vrtić i druge sadržaje iznosi 32,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 85 %, odnosno 27,5 milijuna kuna.

Potom su obišli lokacije dva projekta u provedbi; Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru gdje se uređuju prostori za produženi boravak te Društveni dom koji se uređuje u prigradskom naselju Branjin Vrh. (obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj