Županije ponovno dobile odličnu ocjenu iz transparentnosti

0
166

Institut za javne financije je u ponedjeljak 2. srpnja predstavio rezultate istraživanja proračunske transparentnosti županija, gradova i općina u periodu od studenog 2017. do ožujka 2018.

Proračunska transparentnost mjerena je brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, a prosječna ocjena za sve jedinice iznosi 3,52 od mogućih 5. Županije su i ove godine dobile najbolju ocjenu – 4,9, dok su gradovi dobili 4, a općine 3,3.

Drago mi je što na temelju rezultata mogu reći da se situacija iz godine u godinu popravlja. Proračunska transparentnost ne podrazumijeva samo uvid u potpune, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, već i otvaranje mogućnosti građanima da vlastitim angažmanom utječu na efikasnost prikupljanja javnih sredstava. Građanski angažman u konačnici vodi do povećanja odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, a samim time i do smanjenja mogućih koruptivnih radnji.  Hrvatska zajednica županija je u transparentnosti napravila korak dalje kreirajući aplikaciju Otvoreni proračun koja građanima nudi jednostavan uvid u trošenje proračunskog novca, komentirao je rezultate predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Istraživanje Instituta je pokazalo da su se prosječno sve vrste lokalnih jedinica u odnosu na prošle godine popravile te objavljuju sve više dokumenata, a jedino se županije u potpunosti pridržavaju zakona, odnosno objavljuju izglasani proračun te godišnje i polugodišnje izvješće.

Priznanja za transparentnost dobile su Istarska županija, Krapinsko-zagorska županija, Osječko-baranjska županija, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a cijelo istraživanje dostupno je na poveznici.

Nema komentara

Komentiraj