Sajamska tradicija u Osijek se vraća u velikom stilu, Županija najavljuje izgradnju novog i modernog sajamskog prostora

0
341

Na sajamskom prostoru Pampas u Osijeku u petak, 2. ožujka 2018. godine, otvorena su dva sajma; 25. Osječki proljetni sajam – sajam poljoprivrede i prehrane te 19. Obrtnički sajam, a oba će biti otvorena do nedjelje, 4. ožujka. Na svečanom otvaranju govorili su pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, koji je ujedno i otvorio manifestaciju, zatim župan Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota te direktor Osječkog sajma d.o.o. Alen Vukašinović.

Osječki proljetni sajam organizira gradska tvrtka Osječki sajam d.o.o. u suradnji s HGK Županijskom komorom Osijek i Hrvatskom obrtničkom komorom Obrtničkom komorom Osječko-baranjske županije, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Sastavni dio 25. Osječkog proljetnog sajma je i 19.

Obrtnički sajam na komu se zahvaljujući suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom predstavlja značajan broj hrvatskih obrtnika organiziranih u županijske obrtničke komore, a tu su i obrtnici iz Međimurske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Brodsko-posavske županije te iz Srbije.

“Prvi moderni sajam u Osijeku održan je 1926. godine upravo kao izložba domaće industrije, zanatstva i poljoprivrede, a danas je Osječki proljetni sajam najznačajniji poljoprivredni sajam istočne Hrvatske. Sajam je najznačajnija gospodarska priredba, na njemu je sve više izlagača i gostiju, što potvrđuje da se na ovim prostorima mora vratiti tradicija organiziranja kvalitetnih sajmova. U tijeku su stoga pripreme za izgradnju novog sajamskog prostora koji će na moderan i ekonomski isplativ način pratiti i pomoći razvoj gospodarstva, promociju i prodaju naših proizvoda, ali i promociju cijelog područja”, poručio je župan Anušić. Dodao je kako su sajmovi mjesto susreta ideja, inovacija, novih strojeva i suvremenih tehnologija, saznanja u poljoprivrednoj proizvodnji i pratećoj industriji s naglaskom na preradu poljoprivrednih proizvoda u zdrav prehrambeni proizvod koji će svojom vrhunskom kvalitetom biti prepoznat na zahtjevnom europskom tržištu. Uz primjerene uvjete i privlačne sadržaje učinci sajma se višestruko vraćaju njegovim organizatorima i lokalnoj zajednici, a to se upravo očekuje od novog sajamskog prostora.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić pohvalio je inicijative i projekte Osječko-baranjske županije koji se zasnivaju na korištenju sredstava europskih fondova. Naglasio je da ova županije prednjači po prijavljenim i odobrenim projektima, no još uvijek su značajna sredstva na raspolaganju, što treba koristiti za razvoj ove regije. (obz.hr)

Nema komentara

Komentiraj